-Reklam-

6 yaşında Lösemi tanısı kondu, 8 yaşında hayata yeniden tutundu

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Duru’dan bahsedeceğiz sizlere, Duru 6 yaşında küçük bir çocukken Lösemi ile tanıştı, 8 yaşında hastalığı atlattı, şimdi ise özgürce en sevdiği baleye ve piano çalmaya devam ediyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat, sonuç bulan tedavi hakkında konuştu.

Acıbadem Altunizade Hastanesi Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Canpolat’tan “akut lösemi” tanısını duyduğunda henüz beş buçuk yaşında olan Duru, iki buçuk yılda hem büyüdü hem de sağlığına kavuştu. Duru, tıbbi alandaki önemli gelişmeler sayesinde löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun umut veren kanıtlarından biri.

Belirtilerin fark edilmemesi tanıda zaman kaybettirdi

Tanı konana kadar geçen bir ay Duru’nun kan değerlerinin de bozulmasına neden oldu. Kaybettikleri bu zaman nedeniyle yüksek riskli olarak başladıkları tedavide başlangıçta agresif bir tedavi uygulandı. Prof. Dr. Cengiz Canpolat, Duru’yla ilk tanışmalarını şöyle anlatıyor: “Geldiğinde kan değerlerinde bozulma ve ateş şikayeti vardı. Yaptığımız değerlendirmeler ve tetkikler sonrasında çocukluk çağının en sık görülen kanseri olan akut lösemi olduğunu anladığımızda aslında mücadelemiz yeni başlıyordu. Yaklaşık iki buçuk yıl süren zor ve yorucu bir tedavi dönemine girdik.”

-Reklam-
Ad imageAd image

“En zoru ilk bir yıldı”

Tanıda yüksek riskli olarak değerlendirildiği için Duru’nun tedavisinde ilk bir yıl çok önemliydi. Bu dönemle ilgili yaşadıklarını annesi Selen Özüekren ve babası Akgün Özüekren şöyle anlatıyor: “Tedavinin ilk kürü yaklaşık 28 gün sürdü. Bu arada hem duruma adapte olmaya, hem de tedavinin yan etkileriyle baş etmeye çalışıyorduk. Bu nedenle özellikle ilk yıl zordu. Yol üzerinde birçok engelle karşılaştık. Çünkü her şeyin yolunda gittiğini düşünürken bir anda kan değerleri bir şeyden etkilenerek düşüyor ve ateşi çıkıyordu. Ve biz kedimizi hastanede buluyorduk. Sürprizlerle dolu bir hastalık o yüzden pek plan yapmamayı öğrendik. Zamanla endişelerimizden de kurtulduk. Doktorumuzun gözündeki ışık her zaman bize umut oldu.

“Artık Duru’nun başarılarını takip edeceğiz”

Yaklaşık iki buçuk yıl devam eden tedavinin sonucunda da omurilikten alınan sıvı patolojiye gönderilerek kötü hücrelerin olup olmadığı araştırıldı. Duru’nun tüm değerleri istenen düzeyde çıktı. Yani O artık tam olarak iyileşti. Çok sevdiği bale derslerine de devam ediyor. Hatta büyüyüp serpilmeye bile başladı. Duru’nun tedavi boyunca inanılmaz olgunlukta ve çok iyi bir hasta olduğunu söyleyen Prof. Dr. Cengiz Canpolat, elde edilen başarıda ailenin tam uyumu ve evde de tedavinin gerekliliklerini yerine getirilmesinin önemine işaret ediyor.

Aslında Fark Edemiyoruz, Çok Dikkatli Olmalıyız !

Çocuklar sürekli olarak ebeveynlerin gözleri önünde olduğu için çok hızlı bir değişiklik olmadığı sürece hastalığın belirtilerini fark edemediklerine işaret eden Prof. Dr. Cengiz Canpolat, ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıralıyor:

Her ne kadar halsizlik, bitkinlik, solukluk öncelikle kansızlığı düşündürse de aileler mutlaka lösemi için bir hematolog değerlendirmesine başvurmalı. Bununla birlikte tedaviye rağmen düşmeyen ateş, vücudun darbeye açık olmayan yerlerinde birdenbire ya da küçük bir darbeyle oluşan morarmalar, burun ve diş eti gibi küçük kanamalar uyarıcı olmalı ve mutlaka hekime başvurulmalı.

Tagler ,
Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap