-Reklam-

Büyük Şehirde Araç Kullanmanın Püf Noktaları

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Araba kullanmak genellikle zor bir zanaattır. Araba kullanmanın püf noktalarını anlatmakla aslında büyük şehirde araç kullanmanın püf noktaları aynı kapıya çıksada, büyük şehirde araç kullanmak kat ve kat daha zordur. Peki büyük şehirde araç kullanmanın püf noktaları neler ?

Büyük şehirde araç kullanmak basite indirgenecek bir konu olmamakla beraber, son zamanda kazaların artmasıyla daha da korkulur hale gelmeye başladı. Araç kullanmayı öğrenirken mutlaka söylenen bir söz vardır. “Bir hata hem seni hemde karşındaki hayatından eder.” evet, bu gerçektir. Trafik oyuncak değildir ve oyuncak olarak görülmemelidir. Altınızdaki araba her ne olursa olsun çok ufak kazalarda bile ölüm riski taşımaktadır. Kimse annesinin karnında öğrenmedi tabi ki araba kullanmayı lâkin acı tecrübelerle öğrenildi. Acı tecrübeler görüldü. Trafiği oyun olarak gören binlerce genç o son model lüks araçların, konforlu koltuklarında hayatlarını kaybettiler. Sizlerde eğer bu tecrübeleri acı bir şekilde öğrenmek istemiyorsanız ;

1-) Mutlaka aracınızın durumunu kontrol edin !

Aracınızın bakım zamanını ve lastiklerini mutlaka kontrol etmelisiniz, aksi taktirde akan bir trafikte yolun solunda yani sol şeritte hızla giderken bir aksilik sonucu kaza yapabilirsiniz. Mümkün oldukça bu konuda özenli olmalısınız.

-Reklam-
Ad imageAd image

2-) Çok fazla sol şeriti kullanmayınız !

Sol şerit genellikle 100 km/h üzeri araç kullananlar için geçerli olmakla beraber orta şerit en idealidir. Aceleniz olabilir ama sol şeritte giderken herhangi bir acil durum anında (Önünüzde kaza olabilir.) sağa veya sola manevra yapma kabiliyetiniz kalmayabilir. O kazanın içine siz de girebilirsiniz.

3-) Çok fazla hız yapmamalısınız !

Hız felakettir !, hız yapmak insana haz verir ama hız yapmak isteyenler için ülkemizin bazı büyük şehirlerinde hız sınırları 120 km/h ve yüksek olan bölgeleri bulunmakta. Buralarda zaten yeterince hız yapılabilir, ayrıca büyük şehirlerin genellikle anayolları 3 veya 4 şerit olmakla beraber hız yapmaya çok müsait.

 

4-) “Makas atmak”

Makas Atmak” deyimi tamı tamına trafik mangandalığına giriyor. Zor durumlarda manevra amacıyla yapılan makas atmalar dışında, yolda giderken arkanızdan biri size makas atıp önünüze geçebilir. Uymayınız, makas atmak çok tehlikeli bir olaydır. Hele ki akan trafik üzerinde makas atıldığı taktirde sizinle birlikte minumum 4 araç daha o kazaya karışacaktır.

5-) Yol durumunu kontrol etmelisiniz.

Genellikle büyük şehirlerde refüj yani yolun ortasında bulunan çimlik alanlar sulanmakta. Bundan dolayı yol ıslak ve kaygan olabilir. Büyük şehir olarak nemli bir bölgedeyseniz yolun kaygan olmamasının şansı çok ve çok az, bu durumda manevra yapabilecek veya her an durabilecek konumda olunuz.

6-) Mutlaka aracınızın kapısını kitleyiniz.

Genellikle büyük şehirlerde olan olaylara nazaran Türkiye’de çoğu sürücünün kapılarını kilitlemediğini ve bundan dolayı bazı hırsızlık olayları olduğunu biliyoruz. Ne olursa olsun her an kapılarınız kilitli kalsın !

Bütün araç kullananlara huzurlu, keyifli ve güvenli yollar diliyoruz.

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap