-Reklam-

B2b Şirketler Sosyal Medya Kullanımı Nasıl Olmalı?

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Okuma Süresi: 6 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Konuk yazarımız, Ümit Akgün – Dijital İletişim ve Pazarlama Uzmanı

Dijital iletişim ve sosyal medya çok büyük bir nimet. B2b şirketler sosyal medya kullanımı yok denecek kadar az, neden alana dâhil olmuyorlar? Cem Yılmaz diyor ya “Uzaylı da olsa insan insandır”
Ben şöyle diyorum; “ Şirket de olsa insan insandır.” B2b deyince hemen kafada logolar canlanıyor, iyi de kimse logoya mal/hizmet satmıyor ki, o şirketteki insanlara satıyor.

Şu an Türkiye’de b2b şirketlerin sosyal medya kullanımı çoğunlukla kendini övmekten ve kurumsal beylik matbu metinlerden öte gidemiyor. Yurt dışına mal satıldıysa tarih yazılıyor, herkes sektörünün öncüsü, şirketlerimiz ihracat birincisi ( keşke ). Gerçek hayatta karşında ne kadar güzel soğan doğrayarak menemen yaptığını anlatan birine kaç saniye katlanabilirsin?

B2b şirketler sosyal medya kullanımı master plan

-Reklam-
Ad imageAd image

Sosyal medyada neden var olmak istediğin hakkında bir nedenin,  bir de stratejin olmalı. Eğer her gün kendini öven paylaşımlar yapacaksan ya da dünya fıstıkçılar gününü kutlayacaksan benden tavsiye hiç girme. “Ee ne anlatacağız biz facebookta ?” diye sorabilirsin, bir kere facebookta olmak zorunda mısın bu da bir soru. Kimi şirketler için instagram etkili bir alan olabilirken, başka şirket için twitter tek başına yeterli olabilir.

Şirketler sosyal medyada ne anlatacak?

Cevap için soru sormak önemli, şayet doğru soruları sormak daha önemli. B2b şirketler sosyal medya yönetimi yapmadan önce üretimi yapmalı.  Kendisine hemen önce şu 3 soruyu soracak;

  • Şirketim kim?
  • Hedef kitlem kim?
  • Amacım ne?

Bu soruların cevapları belirlendikten sonra anlatacaklarının temelinde ürünün / hizmetin bir de,  hikâyen olacak. Hikâyen önemli çünkü sadece ürün/hizmet anlatanlardan bir farkımız olmasını sağlayacak.  Ürün / hizmet ile ilgili soru örnekleri aşağıdaki gibi olabilir;

  • Ürün insan hayatını nasıl kolaylaştırıyor?
  • Ürünün öne çıkan özellikleri nedir?
  • Ürün daha efektif nasıl kullanılabilir?
  • Ürünümüz olmasaydı müşteriler ne kaybederdi?
  • Ürünün detaylı nasıl kullanılır hikâyesi var mı?

Yani ürüne / hizmete bizim gözümüzden değil, muhtemel müşteri gözünden bakmayı öğreneceğiz.

Ürünü övdük çok şükür, peki hikâyemiz ne olacak?  İşte bu sadece bir sosyal medya problemi değil koca bir marka sorunu. Marka fikri derya deniz bir konu, bunu alanında uzman insanlarla çözeceğinizi varsayıyorum. (Ben olsam Onur Yanık ‘tan destek alırdım) Ben yine de basit sorular bırakayım alta;

  • Neden bu sektörde iş yapıyorsunuz?
  • Yola çıkış hikâyeniz nedir?
  • Sektörünüze ne kazandırdınız?
  • Partnerlerinize ne kazandırdınız?
  • Önemsediğiniz değerler nedir? ( kalite, güven diye cevap verenler elendi)

B2b şirketler için içerik pazarlaması kritik bir konu. İçerik pazarlaması özellikle bizim gibi etrafından dolanmayı seven toplumlarda yanlış anlaşıldı. Sırf Google organik sıralamada yukarıda olmak için gereksiz ve hiçbir fayda sağlamayan metinleri yazdık web sitelerine koyduk. Hâlbuki kullanıcı açısından faydalı olma sorumluluğumuz var.

İçerik pazarlaması tek başına değil; bloglar, haberler, web sitesi, sosyal ağlar, e-mail pazarlaması gibi tüm dijital varlıklarla tümleşik olmalı birlikte yürütülmelidir.

Plan tamam sonra ne olacak?

B2b şirketler sosyal medya kullanımı ne kazandırır dendiğinde iki önemli faktör var. Bir tanesi güven diğeri marka bilinirliği. Aslında birbiri ile bağlantılı şeyler. Marka bilinirliği ve doğru diyalog peşinden güveni getiriyor.

Yukarıdaki soruları sordukça aslında yapmak istediğimiz amaca uygun ve kitleye uygun içerik üretmiş olacağız. Bu içerikler gittikçe hedef aldığımız insanlara uygun olacağından beğenilecek ve karşılığında bilinirlik sağlanmış olacak. Bilinirlik peşinden iletişimi getirecek, iletişim kurdukça da hedef kitlemiz ile bağ kuracağız. Bu da bizi güven veren bir şirket haline getirecek.

Bingo

Hangi sosyal mecrada olursa olsun hedeflediğimiz kitle şirketler değil o şirkette çalışan satın alma uzmanı, mühendis, genel müdür, kalite müdürü gibi unvanlara sahip insanlar. İnsan varsa orada iletişim olmalı. Diyalog başlatmanın en iyi yolu soru sormaktadır. Hem bir iletişim başlatmış olursunuz hem de hedef kitleniz hakkında bilgi toplamış olursunuz.

Bir de içerik bakımından sosyal mecraları sınıflandırmak gerek. Ben soru soracaksam eğer instagram hikâyelerden ya da twitter’dan sorarım. Eğer bilgi vereceksem Linkedin ilk tercihim olur. Hala şirketinizin Linkedin sayfası yok ise esefle kınıyorum. Hemen şuradan bakarak bir tane Linkedin şirket sayfası (hesabı) oluşturabilirsiniz. E tabi youtube videoları var; şirketimiz hakkında anlatacaklarımız sadece yazıda kalmasın biz video da çekeriz derseniz mükemmel olur valla.

Örnek Vaka Danimarkalı Maersk

Her şirkette en az bir tane dinozor vardır “ Bizim bu dijital mijital bunlara ihtiyacımız yok ya” diyecek. Aynen size kalsa çiviyle yazı yazmaya devam edecektik. Dünya çapında 150.000 çalışanı olan Danimarkalı Maersk şirketini bilmeyen yoktur herhalde. Bu şirket Avrupa’da defalarca “en iyi sosyal medya yönetimi” ödülü kazandı. Ve 1 milyondan fazla takipçisi olan şirketin etkileşim oranları %5-10 arasında değişiyor!
Kaynak: sosyalkene.com

Peki bunu nasıl yaptı?

2011 yılında b2b şirketler sosyal medya kullanımı nasıl olmalı? Diyerek soru sordu ve hedef kitlesini 4’e ayırdı; hayran, müşteri, çalışan, uzman bu kadar net. Sosyal medyayı neden kullanmak istediğine karar verdi; hizmet satmak için değil müşterileriyle yakınlaşmak için! Plan gayet açık; markalarını övmüyorlar, bilgi veriyorlar. Bir Maersk gemisi kaza yaptığında haber kanallarından önce sosyal medya hesabında yayınlanır. Bu kadar planlı ve doğru hamlelerden sonra ise başarı kaçınılmaz.

Konuk Yazarımıza sorduk;

Bize film, dizi, kitap, bir de dinlemekten keyif aldığınız şarkı önerir misiniz?

Film:
Dizi: The Politician ve Ozark
Kitap: Alışkanlıkların Gücü – Charles Duhigg
Şarkı: Uppermost – Resistance

Ümit Akgün hakkında daha fazla bilgi almak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Yazar Konuk Yazar
Takip et
Her hafta yeni bir yazar hayaleturk.com'da
Yorum yap