-Reklam-

Bilimin Karanlık Yüzü – Işın Savaşları

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Okuma Süresi: 6 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Konuk yazarımız, Selim Öztemel – Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları Kurucusu

Bilim: İnsanların ölümüne sebep olan, yeni silahların üretimini sağlayıp ülkelere daha kolay demokrasiyi getirmesinin önünü açan, en basit kuramlarda bile kendi içinde anlaşamayan dogmatik bir yapıdır(!)

Bilimin kirli ellerine örnek vermek gerekirse; 2. dünya savaşında Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları sonucunda binlerce insanın ölmesini söyleyebiliriz. Burada nükleer gücün zararını açıkça görebiliyoruz! Ya da bir başka örek, “bilimci” Nazi doktorlarının deneklerin rızası alınmadan hatta onları buna zorlayarak, bilim için yaptıkları deneyler… Bu deneylerden bahsetmek gerekirse; Alman Nazi Mihver ordularının askeri personelinin sağ kalmasını kolaylaştırmayı hedefleyen deneyler: Hipotermi tedavisi için dondurulan insanlar pardon Yahudi esirler! Ya da deniz suyunu içilebilir hale getirmek için faydalanılan eşcinsel denekler…

Alman askerlerinin yaralanmalarına ve hastalıklarına çare bulmak için ilaç geliştirme amaçlı çeşitli deneyler yapıldı. Bu deneylerde toplama kampında ki esirlerin tifüs, sıtma, sarıhumma, bulaşıcı hepatit, tüberküloz gibi hastalıkların tedavisinde denekler, fosgen ve zehirli hardal gazına maruz bırakılarak bağışıklık sistemlerinin vereceği tepki gözlendi. Bu deneylerde kullanılan Sülfa (sülfanilamid) ilaçlarının dozunu ayarlayabilmek amacı ile yanlış dozdan yüzlerce insan öldü. Bir diğer örnekte, düşmanı etkisiz kılmak adına geliştirme çalışmaları yapılan kimyasal kitle imha silahları… Siyanür ve çeşitli zehirli gazlar kullanılmış, bunun yanında sinir gazını geliştirmişlerdir. Bu da Nazi dünya görüşünün, ırki ve ideolojik öğretilerini ilerletmek ve hakimiyetini sağlamak için yapıldı!

-Reklam-
Ad imageAd image

Peki, Gerçekten de Bilim Bu mu?  Bu Kadar Kötü Bir Şey mi? Bunları mı Hedefliyor?

Tabi ki hayır! Buraya kadar okudunuz şeyler bilim adına bir rezalettir! “Bilimin Karanlık Yüzü” diye bir zırva yoktur.

Bilim: Tıbbi kaynaklarla insanları iyileştiren, bebek ölümünü azaltan, toplumu bağnazlıktan ve örümcek kafalardan kurtarıp aydınlanmanın önünü açan, bilginin oluşumunu, korunmasını ve iletişim araçlarıyla aktarımını sağlayan, doğa ile mücadelede bize avantaj sağlayan ve en önemlisi ne olduğumuzu, evrenin ne olduğunu, evrenin sınırlarını (vb) cevaplayan kuramsal bir sistemdir.

Peki, Bu Kadar Kirli ve Çirkin Olaylar Nasıl Oluyor?

Bu “Bilimin Karanlık Yüzü”nün kötü sonuçlarından dolay değil, birilerinin kötü emellerine malzeme olmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Örnek vermek gerekirse, nükleer enerjinin keşfi ile bu enerji; tıpta, endüstride, tarım ve gemi sanayisinde kullanılmaya başlandı.

– Tıpta, hastalıkların teşhisi ve tedavisinde kullanılan araçlar, nükleer enerji ürünüdür. Yine besin ve tıbbi ürünlerin sterilizasyon için suyun ve malzemelerin yaş tespitinde kullanılmaktadır.

  • Tarımda, böcekler ile mücadele ve daha iyi mahsul üretmekte kullanılmaktadır.
  • Denizaltı ve uçak gemilerinde, sivil olarakta buzkıran gemilerde, gelişmiş bir nükleer enerji kullanımı vardır.

Artık bu yazının çıkış noktasına gelebiliriz; ABD´nin 2014’te Basra Körfezi’ne kullanmaya başlayacağı  Lazer Silah Sistemi (LaWS)!

LaWS tan bahsetmemiz için öncelikle “L” den yani lazerden bahsetmemiz gerekir.

Nedir Bu Lazer?

Lazer; şiddetli, koherent ve tek renk ışık elde etmek için geliştirilmiş optik düzeneklerdir. Lazer İngilizcede Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) dan gelir. ”Uyarılmış radyasyon yayılımı ile ışığın güçlenmesi” anlamına gelir.

Lazer Nerede Kullanılır ve Ne İşe Yarar?

Lazer ışınları atmosferden etkilendiği için, bu ışınların özel lifler içinde iletilmesi gerekir. Bu şekilde çok büyük verileri, çok uzun mesafelere, ışık hızına yakın hızda taşıyabiliriz. Lazer teknolojisi foto diyot ile televizyon kumandalarında ya da kendiliğinden çalışan sensörlü lamba gibi araç gereçlerde kullanılmaktadır. Tıpta da lazer teknolojisi ilerlemiş durumdadır. Yırtılan göz retinasının acısız ve kansız bir şekilde dikilmesi, çürük dişlerin tespiti ve dolgusunun yapımında yine lazer teknolojisi kullanılır. Kanserli bölgeler açık ameliyat yapılmadan ışınlama ile tedavi edilir. Cam plastik metal gibi maddelerin kesimi de nükleer enerjinin bir diğer kulanım alanıdır.

Her faydalı teknolojik gelişme, insanlık adına kötü sonuçlar doğuracak şekilde kullanılabileceğini maalesef ki biliyoruz.

ABD LaWS´ı 2011’de denemelerini yapmaya başladı ve 2012’de insansız uçakları yakarak düşürmeyi başardı(!) 2014’de göreve başlayan lazer silahlı gemiler Basra Körfezi’nde yerini aldı. Görevi İran’dan gelecek saldırı botlarına karşı kendilerini “savunmakmış.”

32 milyon dolara mal olan bu projede bir atış, bir doların altında mal oluyor. Bu proje savunma teknolojisine yönelik tasarlandı(!) Ancak kuşkulanacak nokta şu ki ABD’nin savunma sistemine katığı her silah, bir tür askeri üstünlük sağlıyor. Tahmin edeceğimiz gibi bu silahların üretimi temelde savunmadan çok, saldırıda avantaj sağlamaktadır.

İyi bir bilimsel gelişme, tarihte benzerlerini görebildiğimiz gibi, yine çıkar amaçlı kullanım sebebiyle “Bilimin Karanlık Yüzü” olup insanların ölümüne yol açabilir.

Tanıdık geldi mi bir yerlerden? Dün Hiroşima ve Nagazaki olanlar, bugün bizleri Basra Körfezi’nde bekliyor olmasın?!

Her defasında bu ve benzeri tabloların ortaya çıkmaması için, bilimi aydınlanmacı bir anlayışla sahiplenmek gerekir. Ancak bu şekilde bilimi “kirli emellerden” kurtarabiliriz. Sizce de bunun zamanı gelmedi mi?

Konuk Yazarımıza sorduk;

Bize film, dizi, kitap, bir de dinlemekten keyif aldığınız şarkı önerir misiniz?

Film: Bay Hiçkimse (Mr. Nobody) 2009

Dizi: Rick and Morty ya da The Big Bang Theory

Kitap: Evren Kullanma Kılavuzu / Metis Yayıncılık

Müzik: Kara Marie Lippett –  Murderous Mind

Selim ÖZTEMEL, hakkında, daha fazla bilgi almak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Fizik bölümü mezunuyum. 2012 yılında Çılgın Fizikçiler ve Bilim İnsanları kurdum. Site ve sosyal medya yöneticiliği yapıyorum. YouTube kanalımızda da içerik üretiyorum.

Yazar Konuk Yazar
Takip et
Her hafta yeni bir yazar hayaleturk.com'da
Yorum yap