-Reklam-

Uzun pozlama nedir ve Uzun pozlama yöntemiyle çekilmiş örnek fotoğraflar

Hayati
Hayati
Okuma Süresi: 2 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Fotoğrafçılığın heyecan verici dünyasında, çarpıcı ve etkileyici görüntüler yakalamak için pek çok teknik kullanılmaktadır. Bu tekniklerden biri de “uzun pozlama” olarak adlandırılan bir yöntemdir.

Uzun pozlama, fotoğraf makinesinin lensi açık bir şekilde daha uzun bir süre boyunca ışığı algılamasına izin veren bir tekniktir. Bu sayede, zamana yayılan bir etki elde edilir ve ortaya çıkan sonuçlar gerçekten büyüleyici olabilir. Uzun pozlama nasıl yapılır. Uzun pozlama ile yapılmış en iyi örnekleri derledik

Genel anlamda açıklamak gerekirse: Uzun pozlama benzer bir şekilde karanlık bir ortamda bir nesnenin üzerine düşen ışığın sensöre aktarılmasıdır.

Uzun Pozlama için Bilmeniz Gerekenler

  • Öncelikle bulanık olabilecek bir uzun pozlamanın önüne geçmek ve görüntüyü sabitlemek için mutlaka tripod kullanmalısınız.
  • Işığı tutmak için filtreler kullanın. Özellikle Neutral Density fitreler farklı stoplarda ışığı azaltmaktadırlar.
  • Uzun pozlama yaparken F değerini yükseltin ve kısık diyaframda çekim yapın. ISO’yu minimum seviyede tutmaya çalışın.
  • Çekim esnasında titreşim yaratmaması ve çektiğimiz karelerde netlik kaybına yol açmaması için VR (Vibration Reduction) titreşim azaltma özelliğini mutlaka kapatmalıyız.

Uzun Pozlama Nasıl Yapılır

Uzun pozlama yaparken en önemli konulardan birisi enstantane hızıdır. Enstantane hızlarını 30sn ile 1/8000 aralığında ele alırsak uzun pozlama aşamasına gelmiş ve artık ışığın azaldığı elde çekim sınırı genel olarak 1/15 gibi ifade edilmektedir.

-Reklam-
Ad imageAd image

İşte ışığın ve zamanın akışını kullanarak, sanat eserini andıran uzun pozlama yapılarak çekilen fotoğraflar

Yazar Hayati
Takip et
Bilgisayarla tanıştığımdan beri hayaleturk.com adlı web sitem ile uğraşıyorum. İlerde animasyon film projelerimi gerçekleştirmek adına çalışmalarımı hızla sürdürüyorum. hayati@hayaleturk.com
Yorum yap