-Reklam-

Ad ve soyad değişikliği başvurusu e-Devlet’te

Hayati
Hayati
Okuma Süresi: 1 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Getting your Trinity Audio player ready...

e-Devlet sistemine yeni bir hizmet daha eklendi. Soyadı değişikliğinden sonra ad ve soyadı değişikliği düzeltilmesine ilişkin başvurular da e-Devlet’ten yapılabilecek.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü e-hizmetlerine bir yenisini ekleyerek ‘İl/İlçe İdare Kurulu Kararı ile Ad veya Soyadı Düzeltilmesine İlişkin Başvuruların Alınması’ hizmetini E-Devlet Kapısına taşıdı.

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapılan düzenleme sonucu kişinin iki yıl içerisinde yerleşim yerinin bulunduğu nüfus müdürlüğüne yazılı olarak başvurması kaydıyla; Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bulunan ad ve soyadları il ve ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir kereye mahsus mahkeme kararı aranmaksızın değiştirilebilmesinin önü açılmıştı.

Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa eklenen geçici madde ile belirlenen süre 3 yıl daha uzatıldı. Ayrıca maddenin geçerliliği için belirlenen sürenin bitmesi üzerine tekrar bir süre uzatımına gidilmesi ihtiyacı duyulduğu taktirde kanun değişikliğine gidilmeden Cumhurbaşkanlığı makamınca sürenin uzatılabilmesi sağlandı.

-Reklam-
Ad imageAd image

Bunun yanı sıra maddeye eklenen yeni hüküm ile genel ahlaka uygun olmayan ve toplum tarafından gülünç karşılandığı değerlendirilen adlarında mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurullarınca değiştirilebilmesine olanak tanındı.

  • Güncelleme Yaparken Veri Kaybına Neden Olan 5 Hata!
    Getting your Trinity Audio player ready… Bilgisayar, tablet ve akıllı cep telefonlarında bulunan işletim sistemlerine gelen güncellemelerden dolayı veri kayıpları yaşanabiliyor. Kolay bir adım olarak görülen bu güncellemeler sırasında kullanıcıların değerli verilerini kaybettiğine dikkat çeken Veri Kurtarma Hizmetleri Genel Müdürü Serap Günal, işletim sistemlerini güncellerken veri kaybına neden olan 5 hataya dikkat çekiyor.
  • Cep telefonlarını hızlandırmak için beş öneri
    Getting your Trinity Audio player ready… Cep telefonları yaşamımızın bir parçası olarak neredeyse cüzdanlarımız kadar önemli hale geldi. Çipleri ne kadar güçlü ya da  ne kadar çok RAM’e sahip olsalar da ne yazık ki tüm telefonlar, yoğun kullanımdan dolayı zorluk yaşayabiliyor. 
  • Güvenli parola oluşturmanın 10 temel yolu
    Getting your Trinity Audio player ready… İnternet, hayatın her kesiminden insan için fırsatlarla dolu olsa da günümüzde siber koruma konusunda dikkatli davranmak her zamankinden daha önemli.
  • Sigarayı Bırakmaya Yardımcı 12 Etkili Öneri!
    Getting your Trinity Audio player ready… Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Uygar Cenik ve Uzman Psikolog Sena Sivri sigarayı bırakmayı kolaylaştıran önerilerini şöyle sıralıyor;
  • Yeni Bir Şey Öğrenirken Motivasyon Nasıl Artırılır?
    Getting your Trinity Audio player ready… Öğrenme faaliyeti hayatımız boyunca bizlerle birlikte olan ve hayat felsefemiz haline gelmesi gereken bir faaliyettir.
  • Google’da Kendi Adınızı Arıyor musunuz?
    Getting your Trinity Audio player ready… Eğitmen ve dijital iletişim profesyoneli Gamze Nurluoğlu, her geçen gün daha da önem kazanan “dijital iz” konusunda Google’da atılan her adımın nasıl iz bıraktığını yorumluyor. Herkesi yakından ilgilendiren bu bilgiler dijital medyadaki her bir kullanıcı için büyük önem taşıyor.

Yazar Hayati
Takip et
Bilgisayarla tanıştığımdan beri hayaleturk.com adlı web sitem ile uğraşıyorum. İlerde animasyon film projelerimi gerçekleştirmek adına çalışmalarımı hızla sürdürüyorum. hayati@hayaleturk.com