-Reklam-

Facebook’un ilk yatırımcılarından McNamee: Metaverse, Zuckerberg’in elinde güvenli olmaz

Hayati
Hayati
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Getting your Trinity Audio player ready...

Facebook’un ilk yatırımcılarından Roger McNamee, bir sanal gerçeklik (metaverse) evrenine dönüşme kararı alan şirketi eleştirerek, “Facebook’un distopik bir metaverse yaratmasına izin verilmemeli” ifadelerini kulllandı.

Facebook’un ilk yatırımcılarından ve şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’in eski danışmanlarından biri olan Roger McNamee, sosyal medya devinin metaverse (sanal gerçeklik evreni) olma planlarını ‘distopya’ olarak niteledi. Şirketin ismini ‘Meta’ olarak değiştirip bir sanal gerçeklik evrenine dönüşme kararını eleştiren McNamee, bunu ‘kötü bir fikir’ olarak niteledi.

‘Herkesi alarma geçirmeli’

McNamee, “Bu kötü bir fikir ve hepimizin oturup buna normalmiş gibi bakması herkesi alarma geçirmeli” dedi.Gazete Duvar’ın aktardığına göre Web Zirvesi için gittiği Lizbon’da BBC’ye konuşan McNamee, metaverse’ün Zuckerberg’in elinde güvenli olmayacağını söyledi. McNamee, ilişkisinin kalmadığı Facebook’un kişişel verileri kullanma yöntemlerini çokça eleştirmiş bir isim olarak, BBC’yle söyleşisinde de sosyal medya devinin düzenleyici bir kurum tarafından denetlenmesi çağrısında bulundu:

‘Facebook’un distopik bir metaverse yaratmasına izin verilmemeli’

“Herhangi bir düzenleyici kurum veya politika yapıcının, Facebook’un metaverse’de faaliyet göstermesine veya kripto paralara girmesine izin vermemesi gerekir. Facebook, kendi kararlarını verme hakkını kaybetmiş olmalıydı. Yaptıkları her şeyin bir düzenleyicinin ön onayından geçmesi gerekir. Hesaplanamaz boyutta bir zarar verdiler.”

-Reklam-
Ad imageAd image

McNamee, konferans konuşmasında da “Facebook’un distopik bir metaverse yaratmasına izin verilmemeli” ifadelerini kullandı.

MET’nın ürün müdürü Cox: Tüm internet için bir sonraki aşama

Meta firmasının (eski Facebook) Ürün Geliştirme Bölümü Başkanı Chris Cox ise Lizbon’daki zirvede yeni planlarını savundu. Metaverse fikri sayesinde ‘internetin yataylığının azalacağını’ savunan Cox, sanal gerçekliğin video konferanslar açısından çok daha iyi bir ortam yaratacağını söyledi. Cox, metaverse fikrinin sadece kendi şirketi değil, internetin tamamı için bir sonraki adım olacağını savunarak “Teknoloji genellikle, sonradan olacağı şeyin daha düşük çözünürlüklü versiyonları olarak başlar” dedi.

‘Video toplantıları çok daha iyi olacak’

Cox, Meta’nın sanal gerçeklik denemelerinden gelen geri bildirimlere göre metaverse’ün ‘son derece eğlenceli’ olabildiğini, kendisinin de bu ortamda toplantılara ve eğlencelere katıldığını anlattı. Eşi ve Facebook çalışanlarıyla metaverse üzerinden bir komedi şovu izlediklerini ve herkesin avatar olarak katıldığını söyleyen Cox, “Odada 20 kişiydik, hepimiz gülüyorduk” dedi. Cox, bu teknolojinin toplantılar için kullanılabileceğini de belirterek, “Herkes video konferanslardan bıktı. Kimin kime baktığını bilmiyorsunuz. Herkes sürekli birbirinin sözünü kesiyor” diye konuştu.

‘Gerçek hayatın yerine geçmeyecek’

Meta şirketinin sanal gerçeklikte uzamsal sesi ve vücut dilini geliştirmeye çalıştığını anlatan Cox, toplantıların bu ortamda video konferansa kıyasla çok daha iyi olacağını savundu. Cox, insanların niçin gerçeklikte değil de sanal gerçeklikte buluşmak isteyeceğine dair soruya ise “Bu, gerçek hayatın yerine geçmeyecek. Hiçbir şey geçmemeli ve ben bunu yapan bir şey tasarlamak istemiyorum” yanıtını verdi. Bir sanal evreni ifade eden ‘metaverse’ sözcüğü ilk olarak 1990’lı yıllarda, Snow Crash’in yazdığı bir bilim kurgu kitabında sanal gerçeklik açısından internetin halefi olarak geçiyordu.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20211104/facebookun-ilk-yatirimcilarindan-mcnamee-metaverse-bir-distopya-zuckerbergin-elinde-guvenli-olmaz-1050492581.html

  • Kuantum Bilgisayar Nedir, Nasıl Çalışır?
    Getting your Trinity Audio player ready… Geleneksel bilgisayarlar, bilgileri “bit” adı verilen temel bilgi birimleri üzerinde işler ve bu bitler 0 veya 1 değerlerini alarak bilgi depolarlar. Ancak, kuantum bilgisayarları geleneksel bilgisayarların bu temel prensiplerinden ayrılarak, kuantum mekaniği prensiplerini kullanarak bilgi işleme kapasitesini büyük ölçüde artırır.
  • Wi-Fi bağlantısını hızlandırmanın yolları
    Getting your Trinity Audio player ready… Modemden gönderilen radyo sinyallerinin akıllı ev çevresinde kullandığımız cihazlarla bağlantı kurma yolu olan Wi-Fi, en yaygın kullanılan teknoloji protokolüdür. Akıllı TV’lerden ev güvenlik kameralarına ve akıllı kapı zillerinden dijital asistanlara kadar birçok cihazın internet  bağlantısına ihtiyacı var ve bazılarının iyi çalışması için yüksek hız gerekebilir. Ancak çeşitli nedenlerle bu… Devamını oku: Wi-Fi bağlantısını hızlandırmanın yolları
  • Teleskoplar Hakkında İlginç Bilgiler
    Getting your Trinity Audio player ready… Gökyüzünü keşfetmek ve uzayın derinliklerine bakmak için icat edilen ve kullanılan teleskoplar, bilim dünyasında önemli bir araç olarak kabul edilir.
  • Nvidia yeni yapay zeka çipini tanıttı
    ABD’li çip üreticisi Nvidia, “Blackwell” adlı yeni nesil çip mimarisi ile yeni yapay zeka çipinin tanıtımını yaptı.
  • BMW’nin Yenilikçi Konsepti i Vision Dee CES 2023’te Tanıtıldı
    Alman otomobil devi BMW Las Vegas’ta düzenlenen CES 2023 etkinliğinde sergilediği “i Vision Dee” konsept aracıyla dikkatleri üzerine çekti.
  • Her yerde aynı parolayı kullanmayın!
    Getting your Trinity Audio player ready… Günlük hayatımızın artık birer parçası olan parola veya şifreler, dijital güvenliğimizin birer anahtarı konumunda. Zayıf şifreler, gizliliğimizi ve siber güvenliğimizi tehlikeye atıyor. Özellikle de aynı parolanın, birden çok hesap veya serviste kullanılması, siber suçluların işini hayli kolaylaştırıyor. Parola kullanımını mercek altına alan ESET Güvenlik Araştırmacısı Tomas Foltyn, “Her yerde aynı parolayı kullanmayın“… Devamını oku: Her yerde aynı parolayı kullanmayın!

Yazar Hayati
Takip et
Bilgisayarla tanıştığımdan beri hayaleturk.com adlı web sitem ile uğraşıyorum. İlerde animasyon film projelerimi gerçekleştirmek adına çalışmalarımı hızla sürdürüyorum. hayati@hayaleturk.com