-Reklam-

Ortanca Çiçeği Bakımı ile İlgili 10 İpucu

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 5 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Getting your Trinity Audio player ready...

Balkon ve bahçelerin sevilen gösterişli çiçeklerinden ortancalar mavi, yeşil, pembe, mor ve beyaz tonlarında çiçekleri ile dış mekanlar kadar evlerde de kendilerine yer bulurlar.

Bu bitkinin en ilginç özelliği çiçek renklerinin değiştirilebilir olmasıdır. Bu yazıda ortanca çiçeğinin sulanmasından renk değişimine, budanmasından çoğaltılmasına, ortancaya dair bilinmesi gereken tüm ipuçlarını bir araya getirdik. İşte karşınızda en çok merak edilen sorular ile ortanca bakımı!

1 – Ortanca Çiçeği Evde Nerede Bakılır?

Ortanca çiçeği geniş alanlardan hoşlanır. Bu sebeple yetiştirilmeleri için en uygun yerler bahçelerdir. Ancak bu durum ortancanın evde yetiştirilemeyeceği anlamına gelmiyor. Doğru koşullar sağlandığı takdirde ortanca bitkisi balkonlarda ve odalarda kendilerine rahatça yaşam alanı bulabilir. Evin karanlık bölmeleri bu açık alan çiçeği için uygun olmayacaktır. Ortancayı evlerinizde pencere önlerine ya da balkonlarınızda diğer bahçe ürünleri ile birlikte yetiştirebilirsiniz. Büyük saksılar içerisinde ve bolca ışık alabilecekleri yerlerde muhafaza edebilirsiniz.

2 – Ortanca Nasıl Sulanır?

Sulama her bitkide olduğu gibi ortanca çiçeği bakımı için de çok mühimdir. Bitki susuz bırakılmamalıdır. Ancak bu bitkinin çok fazla su içerisinde kalmayı sevdiği anlamına gelmez. Ortanca toprağının çamur olabilecek seviyede ıslak olmaması gerekir. Bu sebeple sulama, toprağın koruyabilmesi için sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Sulama sonrasında saksı altı tabağında biriken suyun dökülmesi, bitkinin yeniden suyu çekmemesi tavsiye edilir.

-Reklam-
Ad imageAd image

3 – Ortanca Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Ortancalar her toprak tipine uyum sağlayabilir. Drenajı iyi olan ve humuslu topraklar bitkinin gelişimi için gözle görülen etkiler yaratır. Toprağın çok sıkışık olmaması, bitkinin köklerini sıkıştırmaması gerekir.

4 – Ortanca Rengi Nasıl Değiştirilir?

Ortanca çiçeğinin renkleri, toprağın pH değeri ile alakalıdır. Yani pembe çiçekleri olan ortanca bitkiniz bir sonraki çiçeklerini mavi açabilir ve bunun kontrolü sizde olabilir. Ortanca yetiştirdiğiniz toprak yüksek asit seviyesinde olursa çiçekler mavi ve tonlarında açacaktır. Tam tersi, toprağın alkali seviyesi yükselirse bu sefer pembe tonlu çiçekleri ile ortancalar sizlere eşlik ederler.

Eğer ortanca pH derecesi 5.5 değerinin altında olursa çiçekler mavi, 5.5-6.5 değerleri arasında olursa mor ve tonları, daha üst seviyelere çıkarılırsa çiçekler pembe renkli olacaktır.

Toprağa kireç ekleyerek pH derecesini yükselterek pembe çiçekler çıkarabilir, alüminyum sülfat ekleyerek mavi ortanca çiçekleri yetiştirebilirsiniz.

5 – Ortanca Nasıl Çoğaltılır?

Ortanca çoğaltma işlemi için kullanılabilecek birkaç yöntem vardır. Bunlardan ilki tohumla ortanca yetiştirmektir. Bir diğer yöntem ise çelik yöntemi ile çiçek çoğaltmadır. Yaz aylarında ortancadan alınan ve üzerinde çiçek olmayan 15 cm’lik bir dalı keserek farklı bir saksı veya bahçenin bir bölümüne daldırılarak ekme işlemi gerçekleştirilebilir. Köklendirme doğrudan ışık almayan bir ortamda yapılmalıdır.

6 – Ortanca Çiçeği Ne Zaman Ekilir?

Bir yaz bitkisi olan ortancayı ekmek için en ideal zaman dilimi mart ve eylül ayları arası yani bahar ve yaz dönemidir.

7 – Ortanca Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Bahçe çiçeği olan ortanca için geniş saksılar tercih edilmesi gerekiyor. Bitkinin rahat bir şekilde yetişebileceği, altında suyun tahliye edilmesi için delikleri ve saksı altı tabağı bulunan saksıların kullanılması gerekiyor.

8 – Ortanca Nasıl Çiçek Açtırılır?

Gelelim ortanca bitkisinin güzel çiçeklerini görme zamanımıza. Ortanca çiçeği ne zaman açar sorusunun cevabı bahar ve yaz dönemidir. İlkbahar ortasından yaz bitimine kadar ortanca bitkisi çiçeklerini sergiler.  Eğer ortancanız çiçek açmıyorsa bitkinin fazla soğuğa maruz kalması ve yeterli beslenememesi buna sebep olabilir. Bitkinizi soğuktan koruyarak ve sıvı gübre kullanarak çiçeklerin açmasına yardımcı olabilirsiniz.

9 – Ortanca Budama Nasıl Yapılır?

Ortanca çiçeği için budama yapılması bir yıl sonra açacak çiçekler için faydalıdır. Budama işlemi çiçeklenme dönemi bittikten sonra çiçek açan dallara yapılır. Budama için uygun dönem ise yaz mevsimidir. Aksi halde bir sonraki dönem için çiçeklenme azalabilir.

10 – Solmuş Ortanca Nasıl Canlandırılır?

Ortancanın solma sebebi nem kaybıdır. Kesme ortancalarınızı canlandırmak için çiçek kısımlarını ıslatabilirsiniz. Saksı içerisindeki ortancanız soluyorsa toprak nemini kontrol ederek sulama aralığınızı haftada 1 gün artırarak yeniden düzenleyebilirsiniz.

Siz de bahçelerin rengarenk çiçekleri olan ortancaları bu ipuçlarını takip ederek evlerinizde yetiştirebilir, sevdikleriniz ya da evleriniz için aradığınız tüm ortanca tasarımlarını ve farklı balkon çiçekleri ÇiçekSepeti’nde bulabilirsiniz.

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu