-Reklam-

2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nün kazananı açıklandı

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 2 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

2021 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Zanzibar kökenli romancı Abdulrazak Gurnah kazandı.

Nobel Edebiyat Ödülü, Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya’ya bağlı iki adadan oluşan ve özerk yönetilen Zanzibar’da doğan, romancı Abdulrazak Gurnah’a verildi.

İsveç Akademisi’nden yapılan açıklamada, Gurnah’ın, ‘kültürler ve kıtalar arasındaki uçurumda sömürgeciliğin etkilerine ve mültecilerin kaderine kesin ve merhametli şekilde nüfuz etmesi’ nedeniyle ödüle layık görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, Gurnah’nın gerçeğe olan bağlılığının ve basitleştirmeden kaçınmasının dikkat çekici olduğu aktarılarak, “Romanları, basmakalıp betimlemelerden uzak ve bize dünyanın diğer yerlerindeki pek çok kişinin aşina olmadığı, kültürel olarak çeşitlendirilmiş bir Doğu Afrika’ya açıyor” ifadesine yer verildi.

-Reklam-
Ad imageAd image

On romana ve bir dizi kısa öyküye imza atan Gurnah, 1948’de Zanzibar’da doğdu, 1960’de İngiltere’ye iltica etti.

73 yaşındaki yazar, ödülün yanı sıra 10 milyon İsveç kronu (1.1 milyon dolar) para armağanının da sahibi olacak. Nobel Edebiyat Ödülü şimdiye kadar 30 kez İngilizce, 15 kez Fransızca, 14 kez Almanca ve 11 kez de İspanyolca yazan yazarlara verildi. Bu dilleri, 7 ödülle İsveççe, 6’şar ödülle İtalyanca ve Rusça, 5 ödülle Lehçe, 3’er ödülle de Norveççe ve Danca izledi. Yunanca, Japonca ve Çince yazan yazarlar 2’şer kez ödüle layık görüldü. Arapça, Bengalce, Çekçe, Fince, İbranice, Macarca, İzlandaca, Oksitanca, Portekizce, Sırpça-Hırvatça, Yiddiş ve Türkçe yazan yazarlar ise birer kez ödül kazandı. 2006’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Orhan Pamuk, Nobel alan ilk Türk yazar olmuştu. Nobel Edebiyat Ödülü’nü, geçen sene ABD’li şair Louise Glück almıştı.

Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20211007/2021-nobel-edebiyat-odulunun-kazanani-aciklandi-1049611345.html

Kapak Fotoğrafı Kaynak: © AFP 2021 / JONATHAN NACKSTRAND

  • Bilimsel Olarak Neden Her Gün Kitap Okumalıyız?
    Düzenli kitap okumak dünyada belki de tüm kişisel gelişim içeriklerinin ilk sıralarında yer alıyor. Başarılı olan her insanın rutininde kuşkusuz kitaplara rastlanıyor. Peki neden bu konu üzerinde bu kadar duruluyor. Ya da özellikle gelişim ve ilerleme için neden bu kadar kitaplara ihtiyaç duyuyoruz hiç düşündünüz mü?
  • Devlet Tiyatroları, 38 oyunu ücretsiz sahneleyecek
    Dünya Tiyatro Günü için Devlet Tiyatroları, onlarca şehirde 38 oyunu ücretsiz olarak sahneleyecek. Ücretsiz biletlere, 15 Mart itibarıyla DT gişelerinden ya da internetten erişebilecek.
  • En iyi filmden en iyi oyuncu ödülüne: 96. Oscar sahiplerini buldu
    96. Oscar Ödülleri ABD’nin Los Angeles kentindeki Dolby Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Geceye 7 dalda ödül kazanan ‘Oppenheimer’ damga vurdu.Öte yandan Dolby Theatre önünde toplanan Filistin destekçisi göstericiler acil ateşkes için gösteri yaparken John Cena, En İyi Kostüm Tasarımı ödülünü takdim ederken sahneye çıplak çıktı.
  • En İyi Kişisel Gelişim ve Psikoloji Podcast Önerileri
    Podcast son yıllarda oldukça popüler hale gelmiş en iyi eğitim yayınlarından biridir. Sağladığı pratiktik ve faydalar ile birçok kişinin favorisi hale gelmiştir.
  • 2024 Oscar adayları belli oldu
    Bu sene 96’ncısı gerçekleşecek olan Oscar Ödülleri’nde adaylar açıklandı. 13 dalda aday gösterilen Oppenheimer filmi 2024 Oscar Ödülleri’nin şu anda en öne çıkan yapımı oldu. Merakla beklenen Oscar Akademi Ödülleri ne zaman sahiplerini bulacak, ödül gecesi Türkiye’de saat kaçta yayınlanacak?
  • Türk sinemasında ilk kez uygulanan yöntem
    Yılın heyecanla beklenen filmlerinden “Cem Karaca’nın Gözyaşları”  26 Ocak’ta izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Başrolde yer alan İsmail Hacıoğlu sadece sesiyle değil, efsanevi sanatçıya nasıl bu kadar benzediğiyle de merak konusu oluyor. Yetenekli oyuncu; Cem Karaca’ya Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle şaşırtıcı bir benzerliğe ulaştı.

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu