-Reklam-

Pi Sayısı nedir? “Pi Günü” ne zaman?

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 2 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Getting your Trinity Audio player ready...
Bugün bir çok yerde karşılaşacağınız Pi Sayısı nedir? Pi Sayısı Günü (Pi Günü) ne zaman kutlanır? Merak edilen Pi Sayısına dair biraz bilgi verelim.

Pi Günü, ünlü matematik sabiti Pi Sayısı anısına özel olarak kabul edilmiştir ve her yıl  14 Mart tarihinde kutlanır. Bunun sebebi ise Amerikan tarih  formatında bu günün 3/14 olarak geçmesi ve bunun pi sayısının en yaygın kullanımını anımsatmasıdır.

Pi Sayısı nedir?

Pi; Bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen irrasyonel matematik sabitidir. İsmini Yunanca  περίμετρον(çevre) sözcüğünün ilk harfi olan π den alır.  Arşiment sabiti olarak ta bilinir. Arşiment Pi sayısını  3 tam 1/7 ile 3 tam 10/71 arasında bir sayı olarak hesaplamıştır.  Pi Sayısının tarihi çok eskiye dayanır. Mısırlılar 3,1605,  Babilliler 3.1/8, Batlamyus 3,14166 olarak kullandı. Lazzarini 3,1415926, Fibonacci ise 3.141818 ile işlem yapıyordu.

-Reklam-
Ad imageAd image

[irp]

Ünlü Türk matematikçisi olan Semerkandlı Gıyaseddün Cemşid El Kaşi, ilk defa 1436 yılında Pi sayısının değerini 16 ondalığa kadar hesaplayarak tarihe ismini yazdırmıştır. Her yıl 14 Mart’ta matematik tutkunları tarafından farklı etkinlikler düzenlenerek kutlanan Pi Günü, matematikte kullanılmakta olan sabit pi sayısı anısına özel olarak kabul edilmektedir. 14 Mart tarihinin Pi Sayısı olan 3,14’e benzemesi, bu tarihin bütün dünyada Pi Günü olarak kutlanmasına neden olmuştur. Ayrıca, Einstein’ın doğum gününün 14 Mart’a denk gelmesi de ilginç bir tesadüftür.

π (Pi) sayısını oluşturan rakamlar notalara dökülünce ortaya çıkan melodi

 
  • Yapay Zekayla Hayatımıza Girmesi Beklenen Meslekler
    Getting your Trinity Audio player ready… Yapay zeka ve teknolojik gelişmeler her geçen gün hızla ilerlemeye devam ediyor. Hal böyle olunca aklımıza da şu soru geliyor: Yapay zeka sayesinde yeni meslekler doğabilir mi?
  • Ütopik Kitap Sevenler İçin Harika Öneriler
    Getting your Trinity Audio player ready… Ütopik kitaplar, insanların hayal gücünü ve idealist düşüncelerini besleyen bir tür olarak çok sevilir. Bu tür kitaplar genellikle gelecekteki bir ideal toplumu veya dünyayı tasvir ederler.
  • Güvenli Sürüş İçin Öneriler
    Getting your Trinity Audio player ready… Türkiye’de her gün gerçekleşen kazalarda birçok kişi yaralanıyor ya da hayatını kaybediyor. Kazaları önlemenin yolu, kurallara uymaktan geçiyor. Araç bakımı ve doğru lastik seçiminin de emniyetli sürüş için önemine dikkat çeken Continental, Trafik ve İlk Yardım Haftası vesilesiyle tüm sürücülere önerilerde bulunuyor.
  • En Güzel Şehirlerin En Zirveden Fotoğrafları
    Getting your Trinity Audio player ready… Bazen doğasına, bazen mimarisine ya da tarihi eserlerine hayran kaldığımız şehirleri gidip geziyor, sokak aralarında dolaşıyor bazen en yüksek zirvelerine ulaşarak manzaranın tadını çıkarıyoruz. Bununla yetinmiyor şehrin güzelliğine geniş açıdan bakmak ve bütünü görmek istiyoruz.
  • Cambiano isimli bu kalem kağıt üzerinde hiç bitmiyor
    Getting your Trinity Audio player ready… Yazı yazmak belki herkesin yapmış olduğu ya da yapacak olduğu bir eylem değildir. Ama kalem kullanmak herhangi bir amaç doğrultusunda mutlaka herkesin ihtiyacı olan bir şeydir.
  • Popüler Logoların Şaşırtan Değişimleri
    Getting your Trinity Audio player ready… Güçlü bir markanın en tanıdık sembolü, genellikle logosudur. Logolar, markaların kimliklerini temsil eder ve genellikle tüketicilerin zihinlerinde kalıcı izler bırakır. Ancak, zaman içinde markaların logolarını yeniden tasarlaması veya değiştirmesi, hem olumlu hem de şaşırtıcı sonuçlara yol açabilir.

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap