Güney Kore dizileri çok uzun süredir Türkiye genelinde geniş kitlelerce izleniyor olmasına rağmen kısa sürede kazandığı popülerlikle sanki bu diziler yeni sıçrama yapmış algısı da yaratan ‘Squid Game’in yönetmeni, hikayenin hem çok kişisel hem de herkesi ilgilendiren tarafları olduğunu düşünüyor.
Çevrimiçi dizi-film izleme platformu Netflix’te 17 Eylül’de yayınlanan, başrollerini Lee Jung-jae, Park Hae-soo, Hoyeon Jung ve Wi Ha-joon‘un paylaştığı, ülkenin jönlerinden Gong Yoo‘nun da küçük ama etkili bir rolde oynadığı 9 bölümlük ‘Squid Game’ dizisinde maddi ve manevi açıdan dibi görmüş 456 karakter bazı çocuk oyunları oynayarak büyük para ödülüne ulaşmaya çalışıyor.
Kalamar oyununu hep günün sonunda oynardık, mutlaka biri yaralanır ya da ağlardı’
CNN’e konuşan yönetmen Hwang Dong-hyuk da bu oyunların hepsinin kendi çocukluğunun bir parçası olduğunu söyledi, “Hepimiz bir noktada bu basit ve çocuksu oyunları oynamışızdır” dedi. Çocukken oynadığı oyunlar arasında en zorunun diziye de adını veren kalamar oyunu olduğunu belirten Hwang, kalamar şeklindeki bir alanda bazı oyuncuların ilerlemeye, bazılarının da savunma yaptığı bu oyunu “En çok fiziksel dayanıklılık isteyen oyun. Ne zaman oynasak biri yaralanırdı, üstü başı yırtılırdı ya da ağlayan olurdu. Hep günün son oyunu olarak oynardık” ifadeleriyle anlattı.
Hikâyenin başlangıç noktası: Çocukluğumuza dönüp o oyunları yeniden oynasak nasıl olurdu?
Artık yetişkin bir birey olduğunda ise “O günlere dönüp o oyunları yeniden oynasak nasıl olurdu?” sorusunun tüm dizinin başlangıç noktasını oluşturduğunu söyleyen Hwang’a göre hikâye günümüzün ‘rekabetçi toplumunu’ yansıtıyor. “Bu, eziklerin hikâyesi. Kazananlar seviye atlarken yaşamın güçlükleri karşısında bocalayan ve geriye düşenlerin hikâyesi” diyen Hwang, hikâyenin aslında çok kişisel olduğunu da dile getirdi.
‘İki ana karaktere çocukluk arkadaşlarımın adını verdim’
İki ana karakter Seong Gi-hun ve Cho Sang-woo’nun adını kendi çocukluk arkadaşlarından aldığını açıklayan Hwang, “Benim iki yönümü temsil ediyorlar. Aynı Gi-hun gibi ben de Ssangmun-dong’da maddi zorluk çeken yalnız bir anne tarafından büyütüldüm. Aynı zamanda Sang-woo gibi Seul Ulusal Üniversitesi’nde (ülkenin en prestijli üniversitelerinden ‘Seoul National University- SNU’) okudum. Tüm mahalle beni övdü, benden beklentileri büyüktü” anekdotlarını paylaştı.
İkinci sezon gelecek mi?
Dizinin hayata geçirilme sürecinin kendisi için yoğun bir deneyim olduğunu, stresten 6 dişinin döküldüğünü anlatan Hwang dizinin ikinci sezonu olup olmayacağına ise henüz karar vermiş değil: “Bir diziyi yazıp, çekip yönetmek başlı başına büyük bir iş. Aynı şeyleri ikinci sezonda da yapmak zorunda olacağımı düşününce aslında endişeleniyorum ama çok fazla insan ikinci sezon konusunda istekli, o yüzden düşünüyorum.”
Dizinin polis memuru Wi: Böyle sürerse gerçek olabilir
Dizide polis memurunu canlandıran Wi de The Sun gazetesine verdiği demeçte toplumdaki bu aşırı rekabet ve ekonomik eşitsizlik sürerse dizideki konseptin gerçeğe dönüşebileceği öngörüsünü aktardı, “Ama umarım hiçbir zaman gerçek olmaz” dedi. Wi’ye göre toplumun Kovid-19 pandemisi nedeniyle duyduğu korku, dizinin popülerleşmesinde büyük bir etken.
Oscar ödüllü Waititi’den orijinal dil çağrısı
Bu açıklamaların yanı sıra diziyle ilgili yeni gelişmeler bitmek bilmiyor. Sözgelimi İngilizce kapalı altyazılı çevirilerde hatalar olduğu ve bunların anlam kaybına yol açtığı eleştirilerine Oscar ödüllü yönetmen Taika Waititi de katıldı, izleyicilere diziyi orijinal dilinden, yani Koreceden izleme çağrısı yaptı: “Squid Game’i İngilizce dublajlı izlemek zorunda değilsiniz.”
Dizideki beyaz ayakkabıların satışı yüzde 7 bin 800 arttı
Dizinin içeriğine ve çevirisine dair konuşmalar kadar diziye dair görsel unsurlar da kapış kapış gidiyor. Fransa’da açılan Squid Game temalı dükkanın önünde yumrukların havada uçuştuğu haberlerinin ardından dizide kullanılan Vans marka beyaz ayakkabıların satışı da yüzde 7 bin 800 arttı. Sole Supplier sitesinin verilerine göre dizideki oyuncuların giydiği yeşil eşofmanlar ve ilk bölümdeki oyuncak bebeğin çorabı gibi sembolik kıyafetlere de büyük rağbet var.
Belçika’daki okulda Squid Game alarmı
Belçika’daki bir okulda ise dizi nedeniyle korku dolu günler yaşanıyor. Erquelinnes Béguinage Hainaut adlı okulda öğrencilerin dizideki oyunları oynaması, kaybedenlerin de dövülüyor olması üzerine velilere Facebook üzerinden uyarı gönderildi: “Sayın veliler, muhtelemen Squid Game dizisinden haberdarsınızdır. Bu dizide karakterle çocuk oyunları oynuyor, kaybeden eleniyor… Şiddet içerikli sahneler nedeniyle 18 yaşın altındakiler izlememeli!”
Kaynak: https://tr.sputniknews.com/20211008/yonetmen-hwang-gundemden-dusmeyen-dizisini-anlatti-squid-game-eziklerin-hikyesi-1049643282.html
- Deprem çantası hazırlamanın püf noktaları
Birinci derece deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, deprem sonrası ilk 72 saatte, yardım ekipleri ulaşana kadar acil ihtiyaçların ve değerli evrakların saklanabileceği bir acil durum çantası hayat kurtarıyor. - Pentagon’la anlaştılar: ChatGPT, ABD Savaş Bakanlığı’na ‘tam hizmet’ verecek
Anthropic’in güvenlik gerekçesiyle geri adım atmasının ardından OpenAI, yapay zeka modellerini Pentagon’un gizli ağı içinde kullanmak üzere anlaşma sağladı. ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) tam erişim talebi sonrası yaşanan kriz, Washington’da yapay zeka yarışını yeni bir aşamaya taşıdı. - Gelir İdaresi sosyal medyayı mercek altına aldı: Lüks yaşam paylaşımlarına vergi incelemesi
Gelir İdaresi Başkanlığı, sosyal medyada paylaşılan lüks yaşam görüntüleri ve yüksek harcamaları incelemeye alarak bu kişilerin gelir beyanlarıyla uyumlu olup olmadığını denetlemeye başladı. - Sağlık Bakanlığı’ndan ilaca erişim sorunu için yeni adım: Çağrı merkezi devrede
Sağlık Bakanlığı, ilaca erişimde yaşanan tedarik sorunları nedeniyle mağduriyet yaşayan vatandaşlar için devreye aldığı yeni çağrı merkeziyle sorunların hızlı şekilde çözüme kavuşturulmasını hedefliyor. - Türkiye’nin en kalabalık ilçesi belli oldu: Esenyurt 1 milyon nüfusu aştı
Türkiye’nin en kalabalık ilçesi, 1 milyonu aşan nüfusuyla Esenyurt olurken, ilçe bu rakamla Türkiye genelindeki 60 ili geride bırakarak dikkat çekici bir nüfus rekoruna imza attı. - TDK Açıkladı: 2025’te En Çok Aranan Kelimeler Hangileri Oldu?
Türk Dil Kurumu’nun paylaştığı 2025 Türkçe Sözlük verilerine göre, yıl boyunca 152 milyonu aşkın kelime araması yapıldı ve 2018’den bu yana toplam arama sayısı 1,2 milyarı geçti. Veriler, Türkçeye olan ilginin sürdüğünü ve sözlüğün temel başvuru kaynağı olmaya devam ettiğini gösteriyor. En çok aranan kelimeler arasında “lima”, “alan” ve “kara” öne çıkarken, TDK yaşayan Türkçeyi yansıtan, yapay zeka destekli yeni bir sözlük çalışması yürütüldüğünü de açıkladı.
