-Reklam-

Güneş Tutulması Ne Zaman Olacak? Temmuz 2018 Güneş Tutulması

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Güneş tutulması heyecanla bekleniyor. Temmuz 2018’de gerçekleşecek güneş tutulması gök olaylarını takip eden vatandaşları heyecanlandırıyor. Güneş tutulması yine kimi bölgelerden görülebilirken, kimilerinden ise görülemeyecek. Türkiyede tutulmayı göremeyecek ülkeler arasında yer alıyor. Peki güneş tutulması ne zaman olacak? İşte merak edilenler…

Gök olayları pek çok insana oldukça ilgi çekici geliyor. Güneş tutulmaları da bu olaylar arasında yer alıyor. 2018 yılının Şubat ayında yaşanan güneş tutulmasının ardından bu kez 2018 Temmuz güneş tutulması yaşanacak. Tutulmayı takip etmek isteyen vatandaşlar, “Güneş tutulması ne zaman olacak?” sorusuna yanıt aramaya devam ediyor ancak bu tutulma Türkiye’den izlenemeyecek.

Güneş tutulması ne zaman olacak?

Bu yılın ilk güneş tutulması 15 Şubat 2018 tarihinde gerçekleşti. Parçalı güneş tutulması olarak gerçekleşen bu tutulmanın ardından gök olaylarına ilgi duyanlar yılın ikinci tutulmasını beklemeye başladı. Güneş tutulması, 13 Temmuz 2018’de gerçekleşecek ve yine parçalı şekilde gerçekleşecek. Güneş tutulması yine her yerden izlenemeyecek. Bu tutulma Güney Avustralya’dan gözlemlenebilecek.

-Reklam-
Ad imageAd image

Güneş tutulması nedir?

Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi sonucunda yaşanan olay güneş tutulmasıdır. Tutulmada Ay, Güneş’i kısmen yahut tamamen örter ve bu durum Dünya’dan gözlemlenebilir. Tutulmanın olabilmesi için Ay’ın yeni ay evresinde olması, Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Parçalı güneş tutulması nedir?

Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

Parçalı güneş tutulmasının dışında tam güneş tutulması ve halkalı güneş tutulması da görülmektedir.

Güneş tutulması tarihleri

15 Şubat 2018 – Kuzey Amerika – Parçalı
13 Temmuz 2018 – Güney Avustralya- Parçalı
11 Ağustos 2018 – Kuzey Avrupa – Parçalı
6 Ocak 2019 – Doğu Asya – Parçalı
2 Temmuz 2019 – Kuzey Amerika – Tam
26 Aralık 2019 – Kuzey Asya – Halkalı
21 Haziran 2020 – Kuzey Asya – Halkalı
14 Aralık 2020 – Kuzey Amerika – Tam
30 Nisan 2060 – Kuzey Afrika, Türkiye, Orta Asya – Tam

Yazı önerilerimize göz atmayı unutmayın!

[irp posts=”28935″ name=”WhatsApp’ı Çökerten Garip Hata!”]

[irp posts=”28923″ name=”Eset uyarıyor, Modeminizi hemen kapatıp açın!”]

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap