-Reklam-

Plastik Kirliliğini Durdurmaya Yönelik Küresel Çabalar Tehlikede

Hayati
Hayati
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) plastik kirliliği krizine küresel bir çözüm bulunması yönündeki umutların tehlikeye girmesi üzerine acil bir destek çağrısında bulundu.

Kenya’nın başkenti Nairobi’de süren Birleşmiş Milletler Çevre Asamblesi, dünya liderlerinin plastik kirliliğine işbirliği ile çözüm geliştirmeleri için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Müzakerelerde sona yaklaşılırken, katılımcı ülkeler, denizlerde plastik kirliliğini durdurmak için, BM çatısı altında, uluslararası düzeyde ve hukuki bağlayıcılığı olan önlemler getirecek resmi bir sürecin başlatılması konusunda ikiye ayrılmış durumda. Çok sayıda ülkenin süreci desteklemesine ve destekçi sayısının artmaya devam etmesine karşın müzakerelerin başarılı bir şekilde sonuçlanması için plastik kirliliğini durdurmaya yönelik küresel çağrıya daha çok sayıda ülkenin katılması gerekiyor.

-Reklam-
Ad imageAd image

[irp]

WWF, küresel plastik kirliliği krizi ile ilgili olarak ;

  • Denizlerdeki plastik atıklarla mücadele için, hukuki bağlayıcılığı olan yeni bir uluslararası sözleşmenin geliştirilmesi sürecinin daha çok ülke tarafından desteklenmesini ve;
  • Bireylerin de, plastik krizinin sınır ötesi niteliğini göz önünde bulundurarak, hükümetlerin ve ilgili sektörlerin aktif sorumluluk üstleneceği “hesap verebilirlik” yaklaşımını talep etmelerini bekliyor.

WWF’in, Şubat 2019’da küresel plastik kirliği sorununa dikkat çekmek üzere başlattığı dünya çapındaki imza kampanyasına bir ayda, 300 bin kişi destek verdi.  Denizlere her dakika 15 bin kilogram plastik atığın sızmakta olduğu dikkate alındığında, dünya genelinde süregelen mevcut yaklaşımın işe yaramadığı ortada. Bu nedenle Nairobi’deki uluslararası toplantı bu gidişatın durdurulması adına kritik bir önem taşıyor. Çevre konusunda en büyük uluslararası karar organı olan BM Çevre Asemblesi sırasında bu yönde ortak bir karar alınamaması, plastik kirliliği krizi konusunda küresel işbirliği umutlarını tehlikeye sokaraken, bu konudaki bölgesel ve yerel çabaları da zayıflatacak.

[irp]

WWF’in, Nairobi’deki Çevre Asamblesi öncesinde açıkladığı “Plastik Kirliliğini Hesap Verebilirlik Yoluyla Çözmek” başlıklı rapor, etkili bir yaklaşım değişimine gidilmediği takdirde, 2030 yılına kadar, 104 milyon ton plastiğin daha doğaya karışmış olacağına dikkat çekiyor. Bu bozuk sistemin neden olduğu sızıntı, yalnız insanı değil, doğal hayat ile birlikte bütün ekosistemi tahrip ediyor. Bugüne kadar, 270’ten fazla hayvan türünün plastik atıklara takıldığı, 240’tan fazla türün ise plastik yuttuğu biliniyor. Ayrıca, her yıl gıda ve içme suyu içerisinde daha fazla miktarda plastik yutarken, bunun insan sağlığı üzerindeki etkileri henüz tam olarak bilinmiyor.

Tagler ,
Yazar Hayati
Takip et
Bilgisayarla tanıştığımdan beri hayaleturk.com adlı web sitem ile uğraşıyorum. İlerde animasyon film projelerimi gerçekleştirmek adına çalışmalarımı hızla sürdürüyorum. hayati@hayaleturk.com
Yorum yap