-Reklam-

Sabahattin Ali’nin Mutlaka Okumanız Gereken 5 Kitabı

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Sabahattin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna kitabını okumayan yoktur.

Her ne kadar Kürk Mantolu Madonna kadar konuşulması da  yazarın okunmaya değer birçok kitabı var.Naif dili ve akıcı anlatımıyla herkesin okuması gereken ve bence değeri bilinmeyen Sabahattin Ali’nin mutlaka okunması gereken 5 kitabını sizler için derledik.

[irp]

1-Kürk Mantolu Madonna

-Reklam-
Ad imageAd image

”Hep başkalarının istediği gibi yaşayan Raif Efendi, memnuniyetsiz hayatının tek bir anıyla değiştiğine şahit olacaktır: Maria Puder isminde bir kadına âşık olduğunda… Babasının isteğiyle Berlin’e giden ve oradaki bir sanat galerisinde hayran kaldığı bir tabloyla karşılaşan Raif Efendi, tabloda resmedilen kadın portresinin  Andrea Del Sarto tarafından resmedilmiş “Madonna delle Arpie” adlı tablodaki Meryem Ana (Madonna) tasvirine benzediğini düşünür. Raif Efendi, daha sonra takıntı derecesinde hayran olduğu tablodaki yüzün sahibiyle karşılaşacaktır.

Madonna ismi, Orta-Çağ İtalyancasında “ma donna” öbeğinden gelmektedir. “Ma donna”, kısaca “leydim” anlamına gelir ve Hz. Meryem’in sıfatlarından biridir.”

2-Sırça Köşk 

“Gözümde tüten ne şehirler, ne insanlar, ne de kırlar ve ormanlardı. Açık denizleri, etrafında duvar olmayan, uçsuz bucaksız yerleri arıyordum. Ama ruhumuz böyle gökyüzlerinde uçup dururken birdenbire yere inip insan küçüklüğü ile karşılaşmak ne tuhaf oluyor.”

İlk kez 1947’de yayımlanan ve kısa süre sonra toplatılan Sırça Köşk, Sabahattin Ali’nin düzeni ve iktidar sahiplerini eleştiren öykü ile masallarını bir araya getirir. Sabahattin Ali’nin öyküleri bugün hâlâ aynı derecede sarsıcı ve anlamlı…

3-İçimizdeki Şeytan

“…İçimdeki bu melun şeytan… Her şeyi imkânsızlığı nispetinde bana cazip gösteren, beni olmayacak şeylerin hasretiyle kavuran bu korkunç his…”

Sabahattin Ali, bir genç erkek ile eşinin yaşadıkları üzerinden “aydın” çevreyi, ilişkileri ve toplumsal düzene teslim olmuş bireyin çıkmazlarını ele alıyor. İçimizdeki Şeytan aydına, bireyin “içindeki şeytan” olarak nitelendirdiği âcizliğine ayna tutuyor…

4-Kuyucaklı Yusuf

”Sabattin Ali’nin insanın doyumsuzluğuna dikkat çektiği ve hüzünlü bir aşk hikayesini işleyen ilk romanıdır. İkilemler arasında kalmışlığı, başkalarının iyiliği için kendinden vazgeçmişliği, kıyamadığın insanlar uğruna kendine kıymayı, içinde fırtınalar koparken hissizliğin ve lakayıtlığın taklidini yapmayı ve görünenle gerçek olanın arasında ki uçurumun insanı içten içe nasıl kemirdiğini, yavaş yavaş yok edişini anlatır “Kuyucaklı Yusuf”. Bazen gülersiniz bazen de canınız yanar, ama roman tam ortasına ateş eder.
“Neydi bu içinden çıkılmaz meseleler? Neydi bu mavi göğe ve sevgili bir yüze bakmayı zevk olmaktan çıkaran hisler ve üzüntüler?” Acı ve sıkıntının basitliğe düşmeden çok etkili bir üslupla anlatıldığı, toplumcu ve gerçekçi bir roman.”

5-Değirmen

”Dışarıda fırtına gittikçe artıyor ve rüzgâr ıslak kamçısını kerpiç duvarlarda gezdiriyordu. Yükselen sular tahta oluklardan taşıyor, haykıra haykıra yerlere dökülüyordu. İçeride taşlar nihayetsiz bir coşkunlukla homurdanıyor; çılgın gibi dönen kayışlar şaklıyor; birbirine geçen tahta çarkların dişleri ağlar gibi gıcırdıyordu. Ve bunların hepsini bastıran deli bir ses kâh yalvarıyor, kâh hiddetle kıvranıyor, susacak gibi olduktan sonra tekrar yükseliyordu. Alacakaranlıkta Atmaca’nın siyah ve parlak gözleri hiç kıpırdamadan genç kıza bakıyorlardı, genç kızın acınacak bir perişanlıkla çırpınan büyümüş gözlerine…”

[irp]

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap