-Reklam-

Tavlada Kazanmanıza Yardımcı Olacak 5 Taktik

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Getting your Trinity Audio player ready...

Kimimizin bildiği, kimimizin bilmediği, kimimizin hem bilip, hemde yenilip ayar olduğu bu yıllardan bu yana kadar gelen belki de atalarımızın oynamayı bile bildiği, tavla oyunu zar şansı önemli olduğu kadar, taktikte önemli eğer taktik bilmiyorsanız, emin olun ne kadar şanslı olursanız olun, yenilme ihtimaliniz çok yüksek.

Öncellikle Tavla nedir onu öğrenelim

Tavla, özel bir platform üzerinde 2 zar ve 15 siyah, 15 beyaz taşla oynanan iki kişilik bir oyundur. Dünyadaki en eski oyunlardan biridir ve mirası pek çok millet tarafından sahiplenilir. Oyunun ilk ortaya çıktığı devirde de tavladaki zarlar ve taşların kemiklerden yapıldığı düşünülmektedir. Vikipedi

Şimdi bakalım o taktikler neler ?

-Reklam-
Ad imageAd image

1-) Alabildiğiniz kadar kapı almalısınız ve kırılabilecek taş bırakmamalısınız !

İlk önce kapı almaktan bahsedelim, eğer tavlada iki taşınız üst üste gelebiliyorsa, buna kapı almak denir ve o taşınız kırılamaz yani oyun dışı edilemez. Unutmayın ne kadar kırık taş bırakırsanız yani tek taşınız kalıp karşınızdaki oyuncu o taşın üzerine taş geririp yani kırıp taşınızı oyun dışı ederse, oyunda geriye düşersiniz.

2-) Karşı sahada bulunan taşlar hakkında karar vermelisiniz.

Bu bir taktik olmakla beraber size kalmış bir durumdur. Oyuna başlamadan önce karşınızdaki oyunucunun 1 numaralı hanesinde bulunan 2 taşınızı ilk olarak mı yoksa son olarak mı çıkaracağınıza karar vermelisiniz. Bu sizin oyun içindeki stratejinizi belirler.

3-) Taşları kendi alanınıza çekerken önceliğiniz 1 numaralı sutun olsun.

Tavla oynarken önceliğiniz 1 numaralı oyun alanına taşlarınızı toplamak olsun aksi taktirde taşlarınızı toplarken zorlanabilir ve aktarmak zorunda kalabilirsiniz. Bu yüzden taşlarınızı her ne kadar 1 ve 2 numaralı sutuna toplarsanız. Daha kolay toplayıp oyunu daha erken bitirebilirsiniz.

4-) İç alanda kırılabilecek taş bırakmayınız.

Eğer bir taş kıracaksanız(ilk madde de taş kırmak nedir anlatmıştık.) içeride yani kendi oyun alanınızda karşıdaki oyuncunun girebileceği yer varsa eğer kırılabilecek yani açıkta taş bırakmayınız. Aksi taktirde oyuna baştan dönebiliriz.

5-) Mutlaka kapı almaya özen gösteriniz.

Taktik belirlemek size kalmış olmakla birlikte bizlerin önerdiği oyun şekli mümkün olduğunca taş kırmaktan ziyade kapı almanızdır. Eğer ne kadar çok kapı alırsanız, oyunu kazanma olasılığınız artar çünkü karşıdaki oyuncu için oyun oynanacak oyun alanı bırakılmamaktadır.

İŞTE TAVLA ZAR İSİMLERİ

Tavlayı çok iyi bilen ustalar, attıkları her zara bir isim verir. İşte tavla oynayanların mutlaka bilmesi gereken zarlar ve isimleri…

1-1: Hep Yek Dü Yek
2-2: Dü Bara (günümüz türkçesiyle:dubara)
2-1: Dü yek
3-3: Dü Se
3-2: Seba-i Dü
3-1: Se Yek
4-4: Dört Cihar (“Caar” gibi de okunur)
4-3: Cihar-ü Se
4-2: Cihar-i Dü
4-1: Cihar-ı Yek
5-5: Dü Beş
5-4: Beş Dört (penc-i caar)
5-3: Penc-ü Se
5-2: Penc i Dü
5-1: Penc-ü Yek
6-6: Dü Şeş
6-5: Şeş Beş
6-4: Şeş Cehar
6-3: Şeş-ü Se
6-2: Şeş-i Dü
6-1: Şeş-ü Yek

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap