-Reklam-

Toplumları harekete geçiren hashtagler

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk
Hand showing hashtag notification concept on blue background


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Zamanımızda önemli gelişmeler her zaman teknolojik gelişmeler olmuyor, bazen basit bir fikir bile iletişimi ve Twitter’ı yepyeni bir boyuta taşımak için yeterli oluyor. Bu parlak fikirlerden bir tanesi Chris Messina’ya ait. Messina 23 Ağustos, 2007 yılında Twitter’da ve dünyada ilk defa hashtagi kullandı. Dijital dilin en önemli sembolü hashtag böylece hayatımıza girdi.

 

 

-Reklam-
Ad imageAd image

Kısa sürede hashtag telefon kılavuzundan sanal dünyanın tamamına yayıldı. Normalde hashtag “Tweetleri etiketlemek” ve aynı konuda olan mesajlara ulaşımı kolaylaştırmak için kullanılıyordu. Fakat hashtag kullanımı çok kısa bir sürede yayılıp özellikle Twitter’da hemen her konuya espritüel bir hava katmayı başardı.

Hashtagler sayesinde, benzer konuşmaları birleştirmek ve dünyanın dört yanından gelen insanları sadece bir bağlantıyla bir araya getirmek mümkün oldu. Öyle ki hashtagler milyonlarca insanı aynı konu etrafında birleştirirken toplumsal düzeyde de değişim sağlamaya başladı. #blacklivesmatter, #womensmarch ve #metoo Twitter’da kullanılan, toplumsal tartışmaları ve girişimleri tetikleyen hashtag örneklerinden sadece birkaç tanesi.

Fakat dünyaca ünlü bu hashtag kampanyalarının dışında insan haklarını savunan, makul fiyatta satılan hijyen ürünlerini destekleyen veya toplumda fazla bilinmeyen hastalıklara dikkat çeken çok sayıda hashtag bulunuyor. İşte dünya çapında bugüne dek toplumsal düzlemde ses getirmeyi başarmış ve toplulukları motive etmiş hashtaglerden bazıları:

#PadManChallenge

2018 yılında bile Hindistan’daki kadın toplumunun çoğu yüksek fiyatlar nedeniyle ped satın alamıyorlar. Bu soruna dikkat çekmek üzere Bollywood yıldızları ve Twitter kullanıcıları pedlerle resim çekinip #PadManChallenge ve #BlessedToBleed hashtagleri eşliğinde takipçilerini bu harekete katılmaları için davet ediyorlar.


#NotHeidisGirl

Çoğu ülkede, ‘Next Top Model’ çizgisindeki programlarda genç kadınlar model olmak için birbiriyle yarışıyor. Bir sürü genç kadın bu programlarda bulunan, gerçeklikten uzak güzellik ideallerinden etkilenmek istemiyor. #NotHeidisGirl hashtagi altında Almanya’daki kadınlar bu ‘ideali’ ve Next Top Model’ın Alman versiyonunu protesto ediyorlar.

 

 

#Touchepasàmoncorps

Dünyada sünnete maruz kalmış milyonlarca kadın bulunuyor (FGM). Senegal’de Twitter kullanıcıları bu uygulamayı #Touchepasàmoncorps hashtagiyle protesto ediyor. Bu hashtag ‘vücuduma dokunma’ anlamına geliyor. Dünya çapında bu mevzuya dikkat çekmek için #StopFGM, #EndFGM ve #MyIssueToo hashtagleri kullanılıyor.

 

#WhiteWednesday

Yasal olarak İran’daki kadınların dokuz yaşından itibaren başörtüsü giymeleri gerekiyor. Giymeyenler hapis cezası ile karşı karşıya geliyor. Geçen yaz, yurtdışında yaşayan gazeteci Masih Alinejad bu zorunluluğu protesto etmek için İran’daki kadınları harekete geçirdi. Kadınlar Çarşamba günü beyaz kıyafet ve başörtüsü giyerek bu harekete katılıyorlar ve Twitter’da resimlerini #WhiteWednesday hashtagi altında paylaşıyorlar.

Yazı önerilerimize göz atmayı unutmayın!

[irp posts=”17809″ name=”1000 İngilizce Kelimenin Türkçe anlamı ve okunuşu”]

[irp posts=”11733″ name=”Hayal Gücünüzü, Zekanızı Geliştirmek Ve Kültürlenmek İçin: Radyo Tiyatrosu”]

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap