-Reklam-

Uyuduğumuzda Ortaya Çıkan 10 Gizemli Şey

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 4 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Geceleri huzur içinde uyumak ve enerjiyi geri kazanmak istiyoruz. Yine de, uykuya eşlik eden garip ve hoş olmayan duygularla karşılaşmak uyandığınızda yorgun olmanıza neden olabilir.
Uyku sırasında yaşanan bu durumların bazılarında uyaranlar bilinse de ortaya çıkmasındaki kesin sebepler bilinmiyor.

1. Uyku felci

Kişi gece uyanır ve hareket edemez. Buna ek olarak, korkutucu halüsinasyonlar ve odada başka biri olduğu hissi vardır. Antik çağda, bu devlet kötü ruhların yaramazlıklarıyla ilişkilendirilmiştir.
Uyku felcine neden olan ise uyanıklık durumunun tam gerçekleşmemiş olmasıdır. Yani beyin uyanır ama kaslarımız uyanık değildir. Nüfusun yaklaşık% 7’si en azından bir kere uyku felci geçirmiştir.

2. Hipnogogik halüsinasyonlar

Bir kişi uykunun sınırında ama uyanıkken, gözlerinin önünde garip resimler görür. Çoğu zaman bunlar korkutucu yüzler olabilir. Çocuklarda daha sık görülür, bu da uyumaya gitmek istememesinin nedeni olabilir. Bu halüsinasyonlar stres veya basit bir hayal gücüne bağlı olabilir.

-Reklam-
Ad imageAd image

3. Sayıklamak

Bu durum, psikolojik olarak kesinlikle tehlikeli değildir. Ancak böyle bir sorunu olan kişi sırları konusunda açık vermek konusunda endişelenebilir. Erkekler ve çocuklar bu duruma daha eğilimlidir ve nedeni strestir. Kişi ruhsal olarak, gerçekte kabul etmediği şeylere direnmeye çalışır.

4. Rüya içinde rüya

Kişi bir rüya görüyor, sonra uyanıyor, ama garip şeyler onun başına gelmeye devam ediyor. Görünüşe göre o sadece uyandığını hayal ediyordu. Bu durum Inception filmine konu olmuştur. Filmin başarısı üzerine, birçok insan bu fenomeni yaşadığını söyledi.

5. Uyurgezerlik

Bu durum uyku felcinin tam tersidir. Bilinç uykudadır, fakat kaslar uyanıktır. Uykularında insanlar yürüyebilir, temizlik yapabilir, hatta evlerini terk edebilirler ki bu genellikle çok tehlikelidir. Sabah, hiçbir şey hatırlamazlar.Bu durumdan çocuklar daha sık etkilenir. Nedeni hala bilinmemektedir.

6. Patlayan kafa sendromu

Kişi yüksek bir patlama hissiyle uyanır. Bu duruma artan bir vızıltı veya bir flaş eşlik edebilir. Bu fenomen tehlikeli değildir, ama insanları korkutur. Bazıları inme geçirdiklerini düşünür. Bu, sesin işlenmesinden sorumlu beyin alanlarında bir sinirsel aktivite dalgası olduğunda oluşur. Bazen sendrom, uykusuzluk veya jet lag ile birleştirilir.

7. Uyku apnesi

Uyku apnesi bir uyku sırasında ani bir nefes durmasıdır. Sonuç olarak kişi uyanır. Uyku kalitesi azalır, beyin oksijen açlığını tecrübe eder ve yeterli uyku almak zorlaşır. Uyku sırasında farinks kasları gevşer, bu da bazen hava yollarının tıkanmasına neden olur. Obezite, sigara ve yaşlılık riski arttırır.

8. Yinelenen rüyalar

Muhtemelen herkes aynı senaryoyu sürekli olarak yeniden yaşadığı rüyalara sahiptir. Psikologlar, beynimizin günlük hayatımızda fark etmediğimiz sorunların rüyaya dönüştüğünü düşünür. Bu hikayeler durum çözülünceye kadar tekrarlanır.

9. Yataktan düşme hissi

Bazen yataktan düşer gibi hissederek uyanırız. Bazen ondan önce, uçtuğumuz ya da düştüğümüzü ve düştüğümüzü hayal ediyoruz. Uyku, sırasında kalp atışı ve solunum yavaşlar, kas tepkisi azalır (NONREM). Beyin ara sıra kontrol amaçlı yavaşlayan etmenlere uyarı yollar (REM). İki durum arasındaki geçişte uyarı şiddetli olursa kişi düşme hissi yaşar.

10. Uyku sırasında ani aydınlanma

Bazen uzun süredir bir probleme çözüm bulamıyoruz ve bu yüzden sürekli düşünüyoruz. Ve sonra, bir rüyada beyin bize bir ipucu veriyor. Bir Rus kimyacı olan Dmitri Mendeleev, periyodik bir element tablosu oluşturmaya takıntılıydı ve sonra onu bir rüyada gördü. Benzene bir formül hayal ederken kimyacı August Kekulé de benzer bir şey yaşadı. Bazen bilinçaltımız henüz bilinmemesine rağmen, bilinçaltımız zaten cevabı bilir. Uyku sırasında, bilinçaltı daha aktif olur ve içgörü sağlayabilir. Aslında birçoğumuz bu durumu yaşarız. Ama en önemli kısım rüyayı hatırlamaktır.

Kaynak:muthispsikoloj.com

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap