-Reklam-

10 yıl boyunca günde 100 şınav (pushup) çekebilir misiniz?

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Okuma Süresi: 6 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Konuk yazarımız, Özgür Alaz – Girişimci, Yaşamdaş, Trend Uzmanı

1 gün değil, 1 ay, 1 yıl değil; 10 yıl boyunca, her gün…

Emily Saul bunu yaptı ve hikayesini güzel bir TED videosuyla da paylaştı.

10 yıl boyunca, birşeyi her gün yaptı, o oldu, onu yapan oldu, kendini ve hayatını anladı

-Reklam-
Ad imageAd image

Bariş Özcan’ın deyişiyle, ömür boyu sürecek bir zincirleri kırmama hikayesi.

Böyle bir hikayeden, hepimizin, yaşarken, iş yönetirken veya hayallerimizin yolunda ilham alacağı şeyler var.

Bugünkü ilhamımız Emily’nin bu şahane TED videosundan gelsin.

Alışkanlığı Bir Maceraya Dönüştürmek. Her yerde Şınav. Her yerde başka ne?

Emily, sadece evde veya spor salonunda değil; havalimanlarında ve hatta asansörde bile şınav çekiyor. Bir şeyi hergün yapacaksanız, dahası, o şey siz olacaksanız, koşullarınız her zaman aynı kalmayacak. Kimi günler yağmur yağacak, kimi günler evden çok uzakta olacaksınız, kimi zaman çok üzgün olacaksınız. Bunlara, kendimizi hazır etmemiz, esnek ve dayanıklı olmamız gerektiği aşikar.

Ancak, burada, sadece bir dayanıklılık hikayesi yok. Aynı zamanda bir macera hikayesi var. Cüret etmek ve cesaret hikayesi var. Bence bizim için yeni olan şey bu. Havalimanında, şınav çekmeye devam etmek, sadece bir dayanıklılık hikayesi değil. Yani, bunu bir zorluk olarak görmüyor, bir fırsat olarak görüyor.

Hergün birşey yapacaksanız, önünüzdeki en büyük zorluk sıkılmak olacak. İnsan, birşeyi iki kere üstüste yaptığı zaman sıkılabiliyor. Havalimanında, asansörde şınav yapabilmek, sıradanlığı bozan bu heyecan anları gibi de düşünülebilir.

Öte yandan, birşey yapmaktan öte, o şey olacaksanız, o şey, zihninizde, nöronlarınızın bir yolu olmalı. Yol da, vurguyla, duyguyla açılıyor. Sıradan şekilde yaptığınız birşeye kıyasla, o şeye cesaret veya macera katarak yaptığınızda o yollar belki de 100 kat daha derin açılıyor.

Bu macera işini şöyle düşünelim. Diyelim ki, kendimize, kitap okumak hedefi koyduk. Bu hedefi seçtiğiniz zaman yanında, “Her yerde kitap okumak” hedefini seçin. Başka bir deyişle, kahvelerin kahve (punch) kartları gibi veya Tenten’in maceraları kitap serisi gibi, bu kitap okuma yolculuğunda, kendinize 10 farklı macera arayın. Mesela, ayışığında kitap okumak, dişçide kitap okumak, yolda, kalabalıkta kitap okumak gibi.

Hedefinizin, alışkanlığınızın maceraları neler olabilir? Alışkanlığınızı yaptınız tamam. Buna diğer sefer, biraz daha macera, heyecan, cesaret katarak nasıl yapabilirsiniz? Yogacılar bu konuda çok yaratıcı; heryerde ve herşeyle Yoga’yı birleştirebiliyorlar.

Motivasyon direkt olarak anlam ile ilgilidir.

Emily’nin videosunda kilit bir cümle var: “Motivasyon direkt olarak anlam ile ilgilidir”. Ve video boyunca, “Ben şınav çekerek, hayatımı öğreniyorum” diyor, ve “olay sadece, şınav çekmek değil.” diye ekliyor.

Ben bunu yıllar yıllar evvel, yatağımı toplarken hissetmiştim, sonra yaptığım herşeyde de aynı şeyi hissetmeye çalışıyorum.

Şınav’a gelirsek, şınavda hayatını görmenin, şınavla anlamını bulmanın yolları ne olabilir?

Mesela;

Şınav’da şimdiye kadar 5 tekrar yapabildiyseniz, ve bugün ilk defa, 6 tekrar yaptıysanız, bu sadece 6. tekrar mıdır? Bu aslında, gelişim sembolüdür. Disiplinle, çabayla kendini aştığını hissetmektir. Bunu yaşamak ve bu sevinci içinizdeki yönetmenle kutlamak gerek. (İçinizdeki yönetmen kavramı önceki bültenlerimizde hatırlayacaksınız)

Şınav çekerken, kendinizi zorladıkça, odağınız tekrar sayısında olduğu için nefesinizi tutmanız ve kaybetmeniz olası. Nefesinizi tutarsınız, tekrarı yapmak için. Ancak, nefesi tutmanız, sizin daha erken yorulmanıza neden olur. Aynı zamanda sağlıksızdır da. Bu anlarda, nefesinizi tutmak istemenize rağmen, farkedip, düzenli nefes almaya devam etmeniz nedir? Zorluklar ve stres altında da ilk nefesimiz küçülmez mi? Zorluklar altında, kontrolü bırakmamak değil midir, bu direnciniz? Bunu, stres altında kendinizi kaybetmeyerek, başka anlarda da yapabiliyor muyuz?

Yaptığımız her eylemde, aslında kendimizi görüyoruz, o eylemde kendimizi yaşıyoruz. Emily için şınav çekmek aslında bir kişisel gelişim kitabı yazmak, okumak ve yaşamak gibi. Bizim için de aslında her eylem böyle olabilir.

Hayatın olan, hayatının heryerinde olan alışkanlık

Emily, 100 şınavı, bir oturuşta veya tek bir vakitte çekmiyor. Sabah kalkınca, bir set şınavını çekiyor. Sonra, hayatına entegre etmiş. Sözgelimi, mikrodalga fırına bir yemek koyduğunda, bekleyeceği 30 saniyeyi, bir set şınav çekme fırsatına dönüştürmüş. Bu gibi durumlar, Emily’nin fiziksel boyutta, şınav çekmeyi, hayatına uyumlaştırdığını gösteriyor.

Dahası, zorluklarla karşılaştığında, kendine nefes almayı hatırlatmak için şınav çekerken ki duruşunu kendine hatırlatıyor. Bir tutkusuna başlamak için fazla acemi olduğunu düşündüğünde, şınav çekmeye 5 adetle başladığını kendine hatırlatıyor. Yani, zihinsel boyutta da, yaptığı herşey ile şınav çekmeyi birleştiriyor.

Birşeyi olmak, aslında bu iki formülden geçiyor.

  • O şeyi yaşamındaki herşeyle ilişkilendirmek. Sinerji yaratması
  • Yaşamının herşeyinde, o şeyi görmek, o şeyle ilişkilendirmek.

Mesleki deformasyon deriz, bazılarımız

Ama, iyi yönden.

Olmakta olunduğunu gösteren.

Ben de, hergün 100 Şınav’ın bana iyi geleceğini düşündüm. Bugün 10. gündeyim. Yazımı yazarken, arada 100 Şınav’ı yapmış da oldum.

Bakalım, bir ay yaparsam, bir ay sonra 3 ay olursa, 3 ay sonra 1 sene olursa, neler neler olacak.

Konuk Yazarımıza sorduk;

Bize film, dizi, kitap, bir de dinlemekten keyif aldığınız şarkı önerir misiniz?

Film: Lisbon’a gece treni filmini bu sene izlediklerim arasında çok beğendim. Çok katmanlı bir yolculuk ve kavramsal altyapısı var. Kitabını da tavsiye ederim.

Dizi: Dizi pek izlemiyorum ancak Madman ve Suits dizileri izlediğim ve beğendiğim diziler. Sorun çözme ve insan ilişkileri üzerinine olmasını seviyorum.

Kitap: Kişiden kişiye çok değişir önerilerim. Ancak, herkesin okuması gerektiğini düşündüğüm kitap factfulness kitabıdır. Hans Rosling’in dünyayı anlamak üzerine anlaşılır ve zihin açıcı kitabıdır. Yazarın ted konuşmaları da izlenebilir.

Müzik: Müzikal dinlemeyi severim. Sefiller ve Phantom of the opera müzikallerinin şarkılarını bolca dinlerim.

Özgur Alaz hakkında, daha fazla bilgi almak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Instagram: https://www.instagram.com/ozguralaz

Twitter: https://twitter.com/ozguralaz

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ozguralaz

Yazar Konuk Yazar
Takip et
Her hafta yeni bir yazar hayaleturk.com'da