-Reklam-

Yeni Yazılımcı – Nereden Başlamalıyım

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Okuma Süresi: 19 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Konuk yazarımız, Buse Nur Çetin – Öğrenci JR. Front-End Developer

Yeni bir yazılımcı olarak nasıl başlayacağınız konusunda kararsızsanız, nereden başlayacağım? nasıl yapacağım? gibi sorular kafanızda dolaşıyorsa endişelenmeyin bu makalede, yeni bir yazılımcı olarak başlamak için bazı ipuçları ve püf noktaları hakkında konuşacağız.

İlk olarak, hangi yazılım alanında uzmanlaşmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Front-End yazılımcısı mı olmak istersiniz? Back-End yazılımcısı mı? Yoksa Full-Stack yazılımcısı mı? Her alanın kendi öğrenilmesi gereken beceri ve araçları vardır bu yüzden ilginizi çeken alana odaklanmak vakit kaybetmemek ve hedefinize bir an önce varmak için önemlidir. Uzmanlaşacağınız alana karar verdikten sonra öğrenmeye başlama zamanı geldi!

Uzmanlaşacağınız alana karar verdikten sonra öğrenmeye başlama zamanı geldi!

Kod yazmayı öğrenmenin birçok yolu vardır ancak çevrimiçi kurslar ve öğreticiler aracılığıyla öğrenmek en popüler yollardan biridir. Hangi kaynakları kullanacağınız hakkında kafanız karışıksa veya sadece bilmiyorsanız “Yeni Yazılımcı-Kaynaklar? Nereden Başlamalı?” adlı makaleme göz atabilirsiniz. Codecademy, Udemy ve Coursera gibi web siteleri, farklı programlama dilleri ve çerçeveleri hakkında çeşitli kurslar sunar. Kendi projelerinizi oluşturarak öğrenmek harika bir yöntemdir.

-Reklam-
Ad imageAd image

Basit bir proje seçin örneğin temel bir web sitesi oluşturma veya bir hesap makinesi oluşturma gibi ve sonuca kadar üzerinde çalışın. Bu size el becerisi kazandıracak ve öğrendiğiniz kavramları pekiştirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca bir geliştirici olarak network oluşturmak da önemlidir. Yerel toplantılara ve etkinliklere katılarak diğer geliştiricilerle bağlantı kurun ve yeni teknolojiler ve trendler hakkında bilgi edinin. Reddit ve Stack Overflow gibi çevrimiçi topluluklara katılarak deneyimli geliştiricilerden tavsiye ve yardım alabilirsiniz. Network hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız “Yeni-Yazılımcı-Network” yazıma göz atabilirsiniz. Kod yazmanın yanı sıra iletişim ve takım çalışması gibi diğer becerileri de geliştirmek önemlidir. Bir yazılımcı olarak, genellikle diğer yazılımcılar, tasarımcılar ve paydaşlarla çalışacaksınız bu nedenle etkili bir şekilde işbirliği yapabilmek önemlidir. Yeni yazılımcıların aklında tutması gereken bir diğer önemli şey her zaman öğrenmeye devam etmeleri gerektiğidir. Teknoloji sürekli evrim geçiriyor ve bugün popüler olan şeyin yarın modası geçmiş olabilir.

“ Farklı Olun. Farklı Düşünün.”

Bu nedenle yazılımcılar alanlarındaki en son trendler ve teknolojilere güncel kalmalıdır. Bu, bloglar ve makaleleri okuyarak, konferans ve buluşmalara katılarak ve kurslar veya sertifikasyonlar alarak yapılabilir. Sürekli öğrenerek ve bilgilerini genişleterek, yeni yazılımcılar sektörde daha çok yönlü ve değerli hale gelebilirler.

Başarılı bir yazılımcı olmanın bir diğer önemli yönü de güçlü iletişim becerilerine sahip olmaktır. Bu, sade ve verimli kod yazma becerisi kadar teknik kavramları bu alanda bir şeyler bilmeyen insanlara, paydaşlara açıklayabilme yeteneğini de içerir. Yazılımcılar sıklıkla birden fazla ekip içeren projelerde çalışırlar, bu nedenle herkesle etkili bir şekilde iletişim kurmak son derece önemlidir. Bu iletişim karmaşık fikirleri daha görsel olarak açıklamaya yardımcı olan diyagramlar, akış şemaları ve sunumlar gibi araçları kullanmayı da içerebilir. Network oluşturma, bir geliştirici olarak kariyerini ilerletmek için en önemli bir faktörlerden biridir. Endüstri etkinliklerine katılmak ve çevrimiçi forumlarda veya topluluklarda yer almak, yeni geliştiricilerin kendi alanlarındaki diğer insanlarla bağlantı kurmalarına, fikir alışverişi yapmalarına ve daha deneyimli profesyonellerden öğrenmelerine yardımcı olabilir.

Network oluşturma, bir geliştirici olarak kariyerini ilerletmek için en önemli bir faktörlerden biridir. Endüstri etkinliklerine katılmak ve çevrimiçi forumlarda veya topluluklarda yer almak, yeni geliştiricilerin kendi alanlarındaki diğer insanlarla bağlantı kurmalarına, fikir alışverişi yapmalarına ve daha deneyimli profesyonellerden öğrenmelerine yardımcı olabilir. Güçlü bir network oluşturmak, yeni iş fırsatlarına ve işbirliklerine yol açabilir. Teknik becerilerin yanı sıra, zaman yönetimi, organizasyon ve problem çözme gibi soft beceriler de her kariyerde olduğu gibi yazılımcılıkta da başarılı olmak için önemlidir. Zamanını etkili bir şekilde yönetmeyi, görevleri önceliklendirmeyi ve verimli bir şekilde çalışmayı öğrenmek bir yazılımcının daha verimli olmasına ve zaman sınırlarını karşılamasına yardımcı olabilir. Ek olarak hızlı ve etkili bir şekilde sorunları tanımlayabilme ve çözebilme becerisi, bir yazılımcının öne çıkmasına ve alanında başarılı olmasına yardımcı olan değerli bir beceridir. Yeni yazılımcıların her şeyden önce yaptıkları işe tutkulu olmaları ve belli bir disiplinle sürekli çalışmaları gerekiyor. Programlama zorlu ve zaman alıcı bir iş olabilir ve bu alanda başarılı olmak kararlılık ve azim gerektirir. Kodlamaya güçlü bir tutkusu olan ve sürekli olarak kendini geliştirmek isteyen yeni yazılımcılar, çalışmaları boyunca disiplinli ve ilgili kalmalıdırlar. Tüm bunlarla birlikte, bir mentöre sahip olmak da önemlidir. Tecrübeli yazılımcılardan öğrenmek, tecrübelerinden faydalanmak ve tavsiyelerini dinlemek çok değerlidir. Saygı duyduğunuz ve hayran olduğunuz birisiyle, çalıştığınız biri ya da bir network oluşturma etkinliğinde tanıştığınız birinden mentörlük isteyin.

Bir mentörünüz olması yeni beceriler öğrenmenize, endüstri hakkında bilgi edinmenize ve kariyer yolunuzda rehberlik sağlamanıza yardımcı olabilir. Kodlama pratiği yapmak da en az yukarıda bahsedilen konular kadar önemli. Ne kadar çok kod yazarsanız o kadar iyi olursunuz, alanınıza o kadar hakim olursunuz. Her gün kod yazmaya, hatta sadece 15-30 dakika bile olsa kodlama pratiği yapmaya zaman ayırın. Bu süre tabi ki gerçek bir şeyler yapmak, başarmak istiyorsanız yeterli değil. Becerilerinizi ve özgüveninizi artırmaya yardımcı olacak küçük projeler veya kodlama sorunları üzerinde çalışın. Açık kaynak projelerine katkıda bulunarak veya kodlama yarışmalarına katılarak takımlarla birlikte de çalışabilirsiniz.

Becerilerinizi ve özgüveninizi artırmaya yardımcı olacak küçük projeler veya kodlama sorunları üzerinde çalışın. Açık kaynak projelerine katkıda bulunarak veya kodlama yarışmalarına katılarak takımlarla birlikte de çalışabilirsiniz. Başka bir önemli tavsiye destekleyici bir topluluk bulmaktır.

Yerel bir buluşma grubu veya çevrimiçi bir forum olsun. Fikirlerinizi paylaşabileceğiniz ve geri bildirim alabileceğiniz insanlara sahip olmak paha biçilemezdir. Sadece başkalarının deneyimlerinden öğrenmekle kalmayacak zorluklarla karşılaştığınızda da bir destek sisteminiz olacaktır. Yeni bir yazılımcı olarak başlamak gerçekçi beklentiler belirlemek açısından önemli bir konudur. Birçok insan heyecan verici fırsatlar sunması nedeniyle programlamaya çekilir ancak yetenekli bir yazılımcı olmak zaman ve çaba gerektirir. Anında sonuçlar görmediğinizde moraliniz bozulabilir, ancak unutmayın ki her büyük yazılımcı sizin gibi 0’dan başlayıp bir yerlere geldi.

Hata yapmaktan korkmayın! Kodlamayı öğrenmek zorlu ve sinir bozucu bir süreç olabilir ancak herkesin bir yerlerden başladığını unutmayın. Pratik yapmaya, sorular sormaya ve öğrenmek için yeni fırsatlar aramaya devam edin böylece başarılı bir geliştirici olmaya doğru ilerleyebilirsiniz. Eğlenin. Kodlama eğlenceli olabilir! Yaratma ve problem çözmenin keyfini kaybetmeyin. Geliştirici olarak öğrenme, oluşturma ve büyümenin sürecinden keyif alın. Olumlu bir tutumla yaklaşın ve karşınıza çıkan zorlukları ve fırsatları benimseyin.

Son olarak kendinize iyi bakmayı unutmayın. Tükenmişlik (burnout) teknoloji, yazılım sektöründe gerçek bir risktir bu nedenle ihtiyaç duyduğunuzda mola vermeli ve kendinizi yenilemenin yollarını bulmalısınız. Yürüyüş yapmak, bilinçli farkındalık uygulamak veya sadece bilgisayarınızdan birkaç dakika uzaklaşmak olsun size uygun olanı bulun ve öncelik haline getirin.

Özetle yeni bir geliştirici olarak işe başlamak korkutucu olabilir doğru zihniyet ve yaklaşımla, ödüllendirici ve tatmin edici bir kariyer yolunu açabilirsiniz ancak bunun bir yolculuk olduğunu ve bu yolculukta ne kadar disiplinli ve kararlı olduğunuza bağlı olarak hedeflerinize ulaşabileceğinizi unutmayın. Bu ipuçlarıyla başarılı bir yazılımcı olmak için iyi bir başlangıç yapmış olacaksınız.

Yazılıma Yeni Başlayan Ya Da Bir Süredir Sektörün İçinde Olup Hala Yazılım Terimlerine Hakim Olmadığını Düşünen Arkadaşlara Yardımcı Olması, Faydalı Bir Kaynak Olması Dileğiyle.

A

  • Abort= Durdurmak,Sonlandırmak
  • About= Hakkında
  • Abbreviate= Kısaltmak
  • Add-On= Eklenti
  • Access= Erişim
  • Adware= Reklam İçeren Bilgisayar Yazılımı
  • Advanced= Gelişmiş
  • Administrators= Yöneticiler
  • Analytics= Analizler
  • Anchor= Bağlayıcı,Çapa
  • Antivirus= Virüsten Koruma Yazılımı
  • Append= Sonuna Eklemek
  • Application= Uygulama
  • API= Bir Bilgisayar Sistemi Tarafından Nasıl İşlenip Saklanabileceklerini Belirleyen Değerlerin Bir Kategorizasyonu Olan “Veri Türü”
  • Archive= Arşivlemek
  • Argument= Değişken
  • Array= Dizi
  • Attribute= Nitelik, Bir Nesnenin, Öğenin Veya Dosyanın Bir Özelliğini Tanımlar.
  • Auditing= Sistemlerin, Süreçlerin Ve Verilerin Gözden Geçirilmesiyle Düzenlemelere Ve Kurum İçi Politikalara Uygunluğun Doğrulanması.
  • Autocomplete= Otomatik Tamamlama
  • Autocorrect= Otomatik Düzeltme
  • Autofill= Otomatik Doldurma
  • Autoformat= Otomatik Biçimlendirme
  • Automatic Updates= Otomatik Güncellemeler
  • Autosave= Otomatik Kaydetme
  • Algorithm= Algoritma
  • ASCII(American Standard Code For Information Interexchange)= 8 Bitlik Kodda bulunan Harfler, Sayılar Ve Diğer Karakterlere Farklı Yuvalar Atayan Bir Standarttır.

B

  • Back= Geri
  • Backup= Yedekleme
  • Batch Processing= Toplu İşlem
  • Blockchain= İşlemleri Birden Fazla Ağda Güvenli, Şeffaf Ve Kalıcı Bir Şekilde Kaydeden Değişmez Bir Dijital Defter Oluşturmak.
  • Bundled Software= Donanımla Birlikte Gelen Yazılım
  • Brand New= Yepyeni
  • Branch= Dal
  • Browser= Tarayıcı
  • Bug= Böcek/Hata
  • Bug Bounty Program= Yazılım Hatası Bulma Ödülü Programı
  • Body= Gövde
  • Boolean= Mantıksal(Değeri Sadece 1 Ya Da 0 Yani True Veya False Olabilen Değişken)

C

  • Cables= Kablolar
  • Cables= Cache= Önbellek
  • CAD (Computer-Aided Design)= Bilgisayar Destekli Tasarım
  • Calculator= Hesap Makinası
  • Cancel= İptal
  • Capture = Yakalamak (Ekran Görüntüsü)
  • Check Box= İşaret Kutusu
  • Child= Alt Öge
  • Customization= Özelleştirme
  • Collaboration= İşbirliği
  • Combine= Birleştirmek
  • Cookie= Çerez, Bir Web Sitesini Ziyaret Ettikten Sonra Web Tarayıcın Tarafından Kaydedilen Bilgi
  • Class= Sınıf
  • Command Bar= Komut Çubuğu
  • Commercial Software= Ticari Yazılım
  • Compare= Karşılaştırmak
  • Compatible= Uyumlu
  • Compress= Sıkıştırmak
  • Compressed File= Sıkıştırılmış Dosya
  • Compression Utility= Sıkıştırma Yazılımı
  • Common Usage= Yaygın Kullanımlar
  • Compliance= Güvenlik Ve Gizliliğin Sağlanması İçin Yönetim Tarafından Belirlenen Yönergelerin Ve Standartların Karşılanması.
  • CMS(Content Managment System)= İçerik Yönetim Sistemi
  • Configuration= Yapılandırma
  • Confirmation= Doğrulama
  • Connectivity= Bağlanabilirlik
  • Console Application= Konsol Uygulaması
  • Constant= Sabit
  • Continue= Devam Etmek
  • Concatenate= Birleştirmek,Bağlamak
  • Copy= Kopyalamak
  • Corrupt= Bozuk
  • Crash= Çökmek, Arızalanmak
  • Crawl= Arama Robotu
  • Create= Oluşturmak
  • Critical Error= Kritik Hata
  • Crop= Kırpmak
  • Cut= Kesmek
  • Cyber Security= Siber Güvenlik
  • Critical= Kritik/Önemli
  • Closed Network= Kapalı Ağlar
  • Cloud= Bulut
  • Client Side= Kullanıcı Taraflı Test
  • CSS(Cascading Style Sheets)= Basamaklı Stil Sayfası

D

  • Dashboard= Gösterge Tablosu
  • Database= Veri Tabanı
  • Data Processing= Veri İşleme
  • Data Protection= Veri Koruması
  • Data Recovery= Veri Kurtarma
  • Data Validation= Veri Doğrulama
  • Data Mining= Data/Veri Madenciliği
  • Debugging= Sorun Giderme Süreci
  • Deep Learning= Derin Öğrenme
  • Default= Varsayılan
  • Delay= Gecikme
  • Delete= Silmek
  • Demo= Tanıtım
  • Desk= Çalışma Masası
  • Desktop Computer= Masaüstü Bilgisayar
  • Desktop Publishing= Masaüstü Yayıncılık
  • Design Pattern= Tasarım Desenleri
  • Device Driver= Aygıt Sürücüsü
  • Development= Geliştirme
  • Disable= Etkisiz Hale Getirmek
  • Discard= Programda Yaptıklarından Vazgeçmek
  • Discontinue= Durdurmak
  • Diagnostics= Hata Belirleme, Teşhis Etme
  • Document= Belge
  • Documentation= Dökümantasyon
  • Domain= Alan Adı
  • Due Date/Deadline= Teslim Tarihi/Bitiş Tarihi
  • Drop-Down= Açılır Menü

E

  • Edit mode= Düzenleme Modu
  • Encapsulation= Kapsülleme
  • Embed= Yazılım Programına Bir Şey Yerleştirmek
  • Embedded= Tümleşik, Gömülü
  • Emulator= Benzetici, Emülatör
  • Enable= Etkin Hale Getirmek
  • Encryption= Şifreleme
  • Entry= Giriş, Kayıt
  • Engineering= Mühendislik
  • Erase= Silmek
  • Error Code= Hata Kodu
  • Execute= Çalıştırmak
  • Excellent= Harika
  • Exit= Çıkış
  • Expand= Genişletmek
  • Explode= Patlatmak
  • Export= Dışarı Aktar
  • Extract= Çıkar, Ayıkla
  • Expert= Uzman
  • Eyedropper= Göz Damlası

F

  • Factory Settings= Fabrika Ayarları
  • Fail= Başarısız olma
  • Failure= Hata
  • Fault= Hata
  • Fall Down= Düşmek
  • Favicon= Kısayol Simgesi, Web Sitesi Simgesi
  • Feature= Özellik
  • Fetch= Getirmek
  • File= Dosya
  • Field= Alan
  • File Conversion= Dosya Dönüştürme
  • File Extension= Dosya Uzantısı
  • File Format= Dosya Biçimi
  • File Recovery= Dosya Kurtarma
  • File Tab= Dosya Sekmesi
  • File Type= Dosya Türü
  • File Viewer= Dosya Görüntüleyici
  • Find= Bul
  • Fix= Düzelt, Onar
  • Floating Toolbar= Kayan Araç Çubuğu
  • Frame= Çerçeve
  • Framework= Programlama Arayüzü
  • Freeware= Ücretsiz Yazılım
  • Front-End= Kullanıcıların Gördüğü Arayüz
  • Back-End= Kullanıcıların Görmediği Arkayüz
  • Full Backup= Tam Yedekleme
  • Full-Text Search= Tam Metin Araması
  • Folder= Klasör

G

  • Game= Oyun
  • Grammar Checker= Dilbilgisi Kontrol Edici

H

  • Halt= Durdurma
  • Hardware= Donanım
  • Handler= İşleyici
  • Head clean= Kafa Temizleme (Yazıcı)
  • Head Office= Ana Ofis
  • Highlight= Vurgulama
  • Host= Ana Makine
  • Hosting= Barındırmak
  • Hyperlink= Bağlantı
  • HTML(Hypertext Markup Language)= Bağlantılı Metin İşaretleme/Web Sayfası Yazım Dili

I

  • Image Editor= Resim Düzenleyici
  • Insert= Ekle, Araya Ekle, Yerleştir
  • Install= Kurmak
  • Installer= Kurucu (Program), Yükleyici
  • Interactive= Etkileşimli, İnteraktif
  • Instructors= Eğitmenler
  • Inheritance= Kalıtım
  • Implementation= Uygulama
  • IT= Bilgi İletişim Teknolojileri
  • Interface= Arayüz
  • Interpreter= Yorumlayıcı
  • Integration= İntegrasyon
  • Input= Girdi
  • Ignore= Yoksay
  • I Work As Developer= Geliştirici Olarak Çalışıyorum.
  • Interpreter= Tercüman/Yorumlayıcı
  • IP Address= İnternet İletişim Kuralı Adresi

K

  • Kill= Durdur, Bağlantıyı Kes
  • Keyword= Anahtar Sözcük

L

  • Launch= Çalıştır
  • LAN (Local Area Network)= Yerel Alan Ağı
  • License= Lisans
  • Locked File= Kilitli Dosya
  • Localhost= Yerel Ana Bilgisayar
  • Log= Sistem Günlüğü
  • Logging= Şüpheli Faaliyetleri Tespit Etmek İçin Kullanıcı Faaliyetlerini İzlemek.
  • Loop= Döngü

M

  • Macro Recorder= Makro Kaydedici
  • Machine Language= Makine Dili
  • Maintenance= Bakım
  • Malware= Kötü Amaçlı Yazılım
  • Manager= Yönetici
  • Marquee= Kayan Yazı
  • Mask= Maske
  • Merge= Birleştir
  • Meta Tag= Meta Eklentisi
  • Move= Taşı
  • Monitoring= İzleme
  • Memory Leak= Bellek Sızıntısı
  • Midterm Exam= Dönem Ortası Sınavı
  • Middleware= Özel Yazılım
  • Migration= Veri Bütünlüğünü Koruyarak Bir Platformdan, İşletim Sisteminden Veya Veritabanından Diğerine Geçme.
  • Monitor= Monitör/Ekran

N

  • Network= Ağ
  • Network Security= Ağ Güvenliği
  • Narrow= Dar
  • Navigation= Bir Web Sitesinde Bölümler Arası Geçiş İçin Oluşturulan Menü
  • Null= Boş Karakter(Değeri Olmayan)

O

  • Object= Nesne
  • Object-Oriented Programming= Nesne Yönelimli Programlama
  • Offset= Kaydır
  • Open File= Dosya Aç
  • Open Source= Açık Kaynak
  • Optimization= İyileştirme, En Uygun Duruma Getirme
  • Optimize= İyileştirmek
  • Option= Seçenek

P

  • Paint Brush= Boya Fırçası, Fırça
  • Parameter= Parametre, Değişken
  • Parent= Üst Öge
  • Parental Controls= Ebeveyn Kontrol Sistemi
  • Paste= Yapıştır
  • Paste special= Özel Yapıştır
  • Patch= Yama
  • Path= Yol
  • Performance= Performans
  • PDF (Portable Document Format)= Taşınabilir Belge Biçimi
  • Piracy= Korsan Yayıncılık
  • Port= Giriş, Soket Veya Bağlantı Noktası
  • Plaintext= Düz Metin
  • Preferences= Tercihler
  • Presentation Program= Sunum Programı
  • Print Area= Yazdırma Alanı
  • Problem Reports And Solutions= Sorun Raporları Ve Çözümler
  • Production= Üretim
  • Promotion= Terfi
  • Public Domain Software= Kamuya Açık Yazılım
  • Publisher= Yayıncı, Reklam Veren
  • Purge= Temizle
  • Push Button= Basılabilir Düğme, Düğmeye Basmak
  • Put= Koymak

O

  • Open-Source Software= Açık Kaynaklı Yazılım
  • Output= Çıktı
  • Optimization= Optimizasyon

Q

  • QR Code= Karekod
  • Quit= Çıkmak

R

  • Radio button= Seçenek Düğmesi
  • Rasterize= Pikselleştirmek
  • Raw data= İşlenmemiş Veri
  • Readme= Beni Oku
  • Redirect= Yönlendir
  • Registry Scanner= Kayıt Defteri Tarayıcı
  • Reload= Yeniden Yükle
  • Release= Yayınlanma/Çıkış
  • Remote Control Software= Uzaktan Yönetim Programı
  • Remotehelp= Uzaktan Yardım
  • Rename= Yeniden Adlandır
  • Replace= Değiştir
  • Report Generator= Rapor Oluşturucu
  • Resource= Kaynak
  • Restore= Eski Durumuna Getir
  • Retry= Tekrar Dene
  • Runtime= Çalışma Zamanı
  • Run= Çalıştırmak
  • Revolve= Dönmek

S

  • Save= Kaydet
  • Save As= Farklı Kaydet
  • Scale= Ölçekle
  • Scalability= Ölçeklenebilirlik
  • Scroll Bar= Kaydırma Çubuğu
  • Scroll Box= Kaydırma Kutusu
  • SEO(Search Engine Optimization)= Arama Motoru Optimizasyonu
  • Section Break= Bölüm Sonu
  • Security= Güvenlik
  • Sidebar= Yan Sütun
  • Select= Seç
  • Select All= Tümünü seç
  • Set= Ayarla
  • Settings= Ayarlar
  • Server= Sunucu
  • Server Side= Sunucu Taraflı Test
  • Setup= Kurulum
  • Skip= Atla
  • Scanner= Tarayıcı
  • Snapshot= Anlık Görüntü Al
  • Snipping Tool= Ekran Alıntısı Aracı
  • Soft Copy= Elektronik Kopya
  • Software= Yazılım
  • Software Piracy= Yazılım Korsanlığı
  • Software Suite= Program Paketi
  • Software Product= Yazılım Ürünü
  • Software Test= Yazılım Testi
  • Sort= Sırala
  • Sorter= Sıralayıcı
  • Source Codes= Kaynak Kodları
  • Support= Destek
  • Spin Box= Döndürme Kutusu
  • Split= Böl
  • Split screen= Bölünmüş Ekran
  • Spreadsheet= Elektronik Tablo Programı
  • Spyware= Casus yazılım
  • Status= Durum
  • Status Bar= Durum Çubuğu
  • Sticky Notes= Yapışkan Notlar
  • Stop= Dur
  • Syntax= Programlama Dilinin Yapısını İfade Eder.
  • System Component= Sistem Bileşeni
  • System Error= Sistem Hatası
  • System Failure= Sistem Hatası
  • System Requirements= Sistem Gereksinimleri
  • System Restore= Sistem Geri Yükleme
  • System Software= Sistem Yazılımı
  • Seldom= Seyrek
  • Stage= Sahne

T

  • Tab= Sekme
  • Target= Hedef
  • Task= Görev
  • Task Scheduler= Görev Zamanlayıcı
  • Take up= Başlamak
  • Testing= Test Etme Aşaması
  • Test-Bed= Test Yazılım Paketi
  • Terminate= Sonlandır
  • Technician= Teknisyen
  • Template= Şablon
  • Text-only= Salt Metin
  • Timer= Zamanlayıcı
  • Toggle= Açma Kapama Butonu
  • Toolbar= Araç Çubuğu
  • Transition= Geçiş
  • Translator= Çevirici
  • Troubleshooting= Donanım, Yazılım, Ağlar Ve Sistem Performansı İle İlgili Sorunların Tanımlanması Ve Çözülmesi.
  • TTS (Text To Speech)= Metin Okuma
  • Tweak= İnce Ayar

U

  • Unarchive= Arşivden Çıkar
  • Undelete= Silme İşlemini Geri Al
  • Undo= Geri Al
  • Unzip= Sıkıştırılmış Dosyayı Dışarı Çıkarmak
  • Upgrade= Sürüm Yükselt
  • Upload= Yüklemek
  • User= Kullanıcı
  • Usability= Kullanılabilirlik
  • Url= Uzantı
  • Utility= Yardımcı Program

V

  • Valid= Geçerli
  • Validity Check= Geçerlilik Kontrolü
  • Validation= Doğrulama
  • Verbose= Ayrıntılı
  • Version= Sürüm
  • Version Control= Sürüm Kontrolü
  • Video Editing Software= Video Düzenleme Yazılımı
  • View= Görüntüle, Görünüm
  • Virtual Drive= Varsayılan Sürücü, Sanal Sürücü
  • Virtual PC= Sanal Bilgisayar
  • Virtual Machine= Sanal Makine
  • Virus= Virüs
  • Visible Page= Görünür Sayfa
  • VPN(Virtual Private Network)= Sanal Özel Ağ

W

  • Warez= Telif Hakkı Olan Bir Programın İllegal Biçimde Paylaşılması
  • Widget= Bilgisayar Ya Da Cep Telefonlarının Ekranlarında Bulunan Küçük Araçlar
  • Wildcard= Joker
  • Wizard= Sihirbaz
  • Wide= Geniş
  • Word Count= Sözcük Sayımı
  • Word Processor= Kelime İşlemci
  • Wrap Text= Metni Kaydır
  • WYSIWYG (What You See Is What You Get)= Ne Görüyorsan Sonuç Olarak Onu Alırsın.
  • WAGMI(We All Gonna Make It)= Hepimiz Başaracağız.

Z

  • ZIP= Sıkıştırılmış Dosyalar

Konuk Yazarımıza sorduk;

Bize film, dizi, kitap, bir de dinlemekten keyif aldığınız şarkı önerir misiniz?

Film: In Time
Dizi: Prison Break
Kitap: Şeker Portakalı ve Tesla – Maskelerle Çevrili Bir Hayat
Müzik: NF – Hope ve NF – Search

Buse Nur Çetin hakkında, daha fazla bilgi almak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Twitter: https://twitter.com/busenurcetin16
GitHub: https://github.com/busenurcetin
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/busenurcetin/
Medium: https://medium.com/@busenurcet
Hashnode: https://hashnode.com/@Tomris
Website: https://realbusenurcetin.tech/

Yazar Konuk Yazar
Takip et
Her hafta yeni bir yazar hayaleturk.com'da