-Reklam-

2018 Nobel Ödülü’nü Kazanan İsimler Belli Oldu

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 2 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

2018 Nobel Fizik Ödülü, lazer fiziği alanındaki çalışmalarından ötürü bilim insanları Arthur Ashkin, Gerard Mourou ve Dana Strickland’a verildi. Strickland bu ödülü kazanan üçüncü kadın oldu.

Peki Nobel Fizik Ödülü nedir?

Nobel Fizik Ödülü, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından her yıl Stokholm’de Alfred Nobel’in ölüm günü olan 10 Aralık’ta verilir. Bu ödül, Alfred Nobel’in 1895 yılında isteği ile başlatılan ve 1901 yılından beri devam eden 5 Nobel Ödülü’nden birisidir. Vikipedi

Ödülün diğer sahipleri Mourou ve Strickland’ın ise ABD’nin Rochester Üniversitesinde yürüttükleri ortak çalışmada icat ettikleri yüksek yoğunluklu, çok kısa aralıklı optik titreşimlerin lazer teknolojisinde çığır açarak, çok küçük nesnelerin ve çok hızlı süreçlerin araştırılabilmesini sağladığı kaydedildi. Nobel Fizik Ödülü‘nü kazanan 96 yaşındaki Ashkin, ödülü kazanan en yaşlı bilim insanı oldu. Ashkin’den önce en yaşlı bilim adamı, 2002’de 88 yaşındayken ödüle layık görülen Raymond Davis Jr. olmuştu.

Waterloo Üniversitesi’nde görev alan Donna Strickland, Nobel Fizik Ödülü’nü kazanan üçüncü kadın olarak adını tarihe yazdırdı. 9 milyon İsveç Kronu (1 milyon ABD doları) para ödülünün yarısını Ashkin, diğer yarısını ise Mourou ve Strickland ile paylaşacak.

-Reklam-
Ad imageAd image

Kaynak: https://www.nytimes.com/2018/10/02/science/physics-nobel-prize.html

Yazı önerilerimize göz atmayı unutmayın!

[irp posts=”28949″ name=”Yurt Dışına Çıkacaklar İçin 10 Önemli Öneri”]

[irp posts=”28914″ name=”Başarılı bir kariyer için edinmeniz gereken 5 yetenek”]

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap