-Reklam-

İyi çay demlemek için tüyolar!

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 4 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Getting your Trinity Audio player ready...

İyi çay demlemenin sırrı nedir?, çay içerken dikkat edilmesi gerekenleri biliyormusunuz?

Çay, ülkemizde çok ilgi gören aynı zamanda diğer “Dünya Ülkeleri“nde severek içilen bir bitki, bazen gittiğimiz yerlerde çay acımış olabilir, çok beklemiş soğumuş olabilir. Çayı sıcakken içmelisiniz ki tadını alabilesiniz diyenler de yok değil. İşte bu konuya değindik.

1-) Çayı iyi içebilmek için iyi demlemek gerekir.

Çayı iyi içebilmek için iyi demlemek gerekir, eğer çaydan keyif almak istiyorsanız ve kendi evinizde bunu yapacaksanız, çayı iyi demlemelisiniz ki o çaydan keyif alabilesiniz.

-Reklam-
Ad imageAd image

2-) Çayı güzel demlemek için malzemeler neler?

Çayı güzel demlemek için kesinlikle karbonat gibi yollara başvurmayın, çayın en doğal hali en güzel halidir.

  1. Porselen demlik(En iyi çay porselen demlikte demlenir.)
  2. Güzel bir çay(Çayın dem kalitesi açısından en az çöplü olması gerekir. yada ayıklamanız gerekir.)
  3. Süzgeç(Süzgeciniz yeni ve temiz olması gerekir, aksi taktirde eski çayınızın tadını alır ve içilmez hale gelir.)

 

3-) Çay demleme yöntemleri nelerdir?

Birinci yöntem

Çaydanlıktaki su kaynatılırken içi boş demliği de çaydanlığın üzerine koyarak ısıtın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ya da çaydanlığı ateşten uzaklaştırın. Suyun kaynaması oksijen kaybına sebep olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Yani, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız.

Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 3-4 dk bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.

Elimizde ısıölçer olmadığına göre, suyun 75-85 dereceye düştüğünü nasıl anlarız? Su kaynadıktan sonra fokurdaması tamamen bitmeli, 1-2 dakika beklemeli, ideal demleme ısısına ulaştık demektir.

Su ısısının düşürülmesi iyi çay demlemenin püf noktalarından biridir. Çünkü kaynayan suyla çay demlendiğinde çay haşlanır ve aromasını kaybetmesine sebep olur. Bir kez daha hatırlatalım, çaydanlıktaki su 10 saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır, yoksa gereğinden fazla oksijen kaybeder.

Kaynayarak oksijen kaybına uğramış suya tekrar oksijen kazandırmak için güzel bir yöntem mevcut: Çayı demlerken suyu yüksek mesafeden hava ile temas sağlayarak çayın üzerine dökün. Ayrıca hâlâ sıcak olan suyu demliğin tek bir noktasından (üzerinde gezdirmeden) dökerek demleyin, böylece çayın haşlanmasını engellemiş olursunuz. Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin.

Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor. Bu sebeple çayı demlerken ocağın altı iyice kısılmalıdır, tıpkı mum ateşi gibi. Hatta çaydanlıkla demliğin arasına bir bez, kapak vb. koyulursa çaydanlıktaki ısının demliğe geçmesi engellenir. Demlik sıcak olacak ama kızgın olmayacak.

İkinci yöntem

Çay demlerken kullanılan diğer bir yöntemse, demleme esnasında, önce kaynatılıp biraz soğutulmuş suyun (75-85 derece), demliğe dökülmesi ve ardından kullanılacak miktardaki çayın demlikteki bu suyun içine konmasıdır.

Her iki yöntem de aslında ayını amaca hizmet ediyor, çayı yakmadan demlemek.

Çayla ilgili birçoğumuzun bilmediği ya da önemsemediği diğer bir konuysa, tüketim alışkanlığıyla ilgili. Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir. Bunlardan biriyle çay demlenirse, çay demlendikten 20 dk sonra filtre kâğıdı ya da demlik süzgeci demliğin içinden alınarak çayın ömrü uzatılabilir.
 
 

4-) Çay demlerken asla yapılmaması gerekenler ise şunlardır.

  1. Asla ve asla karbonat kullanmayınız.
  2. Demliğin içine kesinlikle tatlı olsun diye şeker atmayınız.
  3. Mümkün olduğu kadar az fokurdatınız.
  4. Çayı yıkayıp, yıkamamak sizin elinizdedir.
  5. Ki şunu unutmayınız en güzel çayı anneniz demler.

 

  • Spora başlamadan önce 3 önemli öneri!
    Getting your Trinity Audio player ready… Yazın yaklaşmasıyla özellikle fazla kilolardan kurtulmak ya da sıkı bir vücuda sahip olmak amacıyla pek çok kişi spora yöneliyor.
  • Araçlarda TTB zorunlu hale geliyor
    Getting your Trinity Audio player ready… Gelir İdaresi Başkanlığı, trafiğe yönelik vergi toplama süreçlerini daha etkin hale getirmek için önemli bir adım atıyor. Yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak tanıyarak vergi toplama işlemlerini kolaylaştıran Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hayata geçiriliyor. Bu sistem sayesinde araç sahipleri, yakıt alımıyla doğrudan ilişkili vergilerini daha hızlı ve düzenli… Devamını oku: Araçlarda TTB zorunlu hale geliyor
  • Hıdırellez ne zaman kutlanır?
    Getting your Trinity Audio player ready… eşitli gelenekleri içerisinde barındıran Hıdırellez, her yıl mayıs ayının ilk günlerinde kutlanıyor. Hıdırellez bu gece kutlanacak, 5 mayısı 6 mayısa bağlayan gece, kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelir.
  • Yapay Zeka ve İçerik Türleri: İstediğiniz Sonuca Ulaşmak için Doğru Aracı Seçin
    Getting your Trinity Audio player ready… Yapay zeka, karmaşık verileri analiz edebilir, desenleri tanıyabilir, kararlar alabilir ve sorunları çözebilir.
  • KPSS 2024 Lisans başvuruları başladı
    Getting your Trinity Audio player ready… Kamu Personel Seçme Sınavı Lisans’ın (2024-KPSS Lisans) genel yetenek-genel kültür, eğitim bilimleri, alan bilgisi ve öğretmenlik alan bilgisi oturumu başvuruları 3-15 Mayıs tarihlerinde, din hizmetleri alan bilgisi testi başvuruları ise 9-15 Ağustos tarihlerinde alınacak.
  • DV 2025 Green Card Sonuçları Açıklandı!
    Getting your Trinity Audio player ready… 2023 Yılının 3 Ekim tarihinden ve 7 Kasım’a kadar başvuruların kabul edildiği DV 2025 Greencard çekilişinin sonuçları 4 Mayıs 2024’te açıklandı.

Tagler
Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap