-Reklam-

İyi çay demlemek için tüyolar!

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 4 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

İyi çay demlemenin sırrı nedir?, çay içerken dikkat edilmesi gerekenleri biliyormusunuz?

Çay, ülkemizde çok ilgi gören aynı zamanda diğer “Dünya Ülkeleri“nde severek içilen bir bitki, bazen gittiğimiz yerlerde çay acımış olabilir, çok beklemiş soğumuş olabilir. Çayı sıcakken içmelisiniz ki tadını alabilesiniz diyenler de yok değil. İşte bu konuya değindik.

1-) Çayı iyi içebilmek için iyi demlemek gerekir.

Çayı iyi içebilmek için iyi demlemek gerekir, eğer çaydan keyif almak istiyorsanız ve kendi evinizde bunu yapacaksanız, çayı iyi demlemelisiniz ki o çaydan keyif alabilesiniz.

-Reklam-
Ad imageAd image

2-) Çayı güzel demlemek için malzemeler neler?

Çayı güzel demlemek için kesinlikle karbonat gibi yollara başvurmayın, çayın en doğal hali en güzel halidir.

  1. Porselen demlik(En iyi çay porselen demlikte demlenir.)
  2. Güzel bir çay(Çayın dem kalitesi açısından en az çöplü olması gerekir. yada ayıklamanız gerekir.)
  3. Süzgeç(Süzgeciniz yeni ve temiz olması gerekir, aksi taktirde eski çayınızın tadını alır ve içilmez hale gelir.)

 

3-) Çay demleme yöntemleri nelerdir?

Birinci yöntem

Çaydanlıktaki su kaynatılırken içi boş demliği de çaydanlığın üzerine koyarak ısıtın. Su kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın ya da çaydanlığı ateşten uzaklaştırın. Suyun kaynaması oksijen kaybına sebep olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlenmesi tavsiye edilmez. Yani, suyu en fazla 10 saniye kaynatmalısınız.

Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 3-4 dk bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.

Elimizde ısıölçer olmadığına göre, suyun 75-85 dereceye düştüğünü nasıl anlarız? Su kaynadıktan sonra fokurdaması tamamen bitmeli, 1-2 dakika beklemeli, ideal demleme ısısına ulaştık demektir.

Su ısısının düşürülmesi iyi çay demlemenin püf noktalarından biridir. Çünkü kaynayan suyla çay demlendiğinde çay haşlanır ve aromasını kaybetmesine sebep olur. Bir kez daha hatırlatalım, çaydanlıktaki su 10 saniyeden fazla kaynayıp fokurdamamalıdır, yoksa gereğinden fazla oksijen kaybeder.

Kaynayarak oksijen kaybına uğramış suya tekrar oksijen kazandırmak için güzel bir yöntem mevcut: Çayı demlerken suyu yüksek mesafeden hava ile temas sağlayarak çayın üzerine dökün. Ayrıca hâlâ sıcak olan suyu demliğin tek bir noktasından (üzerinde gezdirmeden) dökerek demleyin, böylece çayın haşlanmasını engellemiş olursunuz. Çayı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtun ve kısık ateşte 12-15 dakika bekleyin.

Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor. Bu sebeple çayı demlerken ocağın altı iyice kısılmalıdır, tıpkı mum ateşi gibi. Hatta çaydanlıkla demliğin arasına bir bez, kapak vb. koyulursa çaydanlıktaki ısının demliğe geçmesi engellenir. Demlik sıcak olacak ama kızgın olmayacak.

İkinci yöntem

Çay demlerken kullanılan diğer bir yöntemse, demleme esnasında, önce kaynatılıp biraz soğutulmuş suyun (75-85 derece), demliğe dökülmesi ve ardından kullanılacak miktardaki çayın demlikteki bu suyun içine konmasıdır.

Her iki yöntem de aslında ayını amaca hizmet ediyor, çayı yakmadan demlemek.

Çayla ilgili birçoğumuzun bilmediği ya da önemsemediği diğer bir konuysa, tüketim alışkanlığıyla ilgili. Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir. Bunlardan biriyle çay demlenirse, çay demlendikten 20 dk sonra filtre kâğıdı ya da demlik süzgeci demliğin içinden alınarak çayın ömrü uzatılabilir.
 
 

4-) Çay demlerken asla yapılmaması gerekenler ise şunlardır.

  1. Asla ve asla karbonat kullanmayınız.
  2. Demliğin içine kesinlikle tatlı olsun diye şeker atmayınız.
  3. Mümkün olduğu kadar az fokurdatınız.
  4. Çayı yıkayıp, yıkamamak sizin elinizdedir.
  5. Ki şunu unutmayınız en güzel çayı anneniz demler.

 

  • Dünyada Girilmesi Yasak Olan 3 Gizemli Yer #1
    Dünya üzerinde keşfedilmemiş, gizemli ve yasaklı yerler her zaman insanların merakını cezbetmiştir. Hatta bunu meslek edinmiş gizemli yerlere girmek ve görmek isteyenler dahi olmuştur. Ancak bu bazı zamanlar tehlikeli ve riskli olmuştur.
  • Sosyal Jet-Lag Nedir? Uyku Düzeninin Önemi
    Sosyal Jet-Lag, çeşitli zaman uyumsuzlukları nedeniyle sosyal ve biyolojik saatimiz arasında meydana gelen dengesizliğe verilen addır. Özellikle zorunlu şekilde karşımıza çıkan zaman uyumsuzlukları ve vardiyalı çalışma gibi faktörler sonucunda ortaya çıkar. 
  • Güvenli parola oluşturmanın 10 temel yolu
    İnternet, hayatın her kesiminden insan için fırsatlarla dolu olsa da günümüzde siber koruma konusunda dikkatli davranmak her zamankinden daha önemli.
  • Bayramda Sağlıklı Beslenmenin 7 Kuralı
    Ramazanın sona ermesi ve bayramda hızla normal yeme düzenine geçilmesi, ister istemez ölçünün kaçırılmasına yol açabiliyor. Ancak uzmanlar uyarıyor! Acıbadem Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel “Ramazan ayı sonrasında özellikle bayramın ilk günü, aşırı miktarda ve ağır, yağlı yemekler yemek, aşırı tatlı ve hamur işi ağırlıklı beslenmek mide rahatsızlıkları, hazımsızlık,… Devamını oku: Bayramda Sağlıklı Beslenmenin 7 Kuralı
  • IOS 18 Hakkında Bilmeniz Gerekenler
    Apple kullanıcılarının kullandığı işletim sistemi olan IOS, mobil dünyasında devrim yaratmaya devam ediyor ve en sonuncusu olan iOS 18 ile kullanıcılara benzersiz bir deneyim sunuyor.
  • 3 soruluk IQ testi yeniden gündemde: 100 kişiden 83’ü başarısız oluyor
    MIT Profesörü tarafından hazırlanan IQ testinde katılımcıların yüzde 17’si başarılı olurken yüzde 83’ü başarısız oluyor.

Tagler
Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap