-Reklam-

Çocuğunuzun Öğrenme Stilini Hiç Merak Ettiniz Mi?

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Çocuklara eğitim verirken öyle bir zaman geliyor ki nasıl anlamazlar diye şaşırıp kalıyoruz.

Anlattığımızdan o kadar eminiz ki.En ufak ayrıntısına kadar tekrar tekrar anlattık oysaki…  Hatta birde yetmedi yazdırdık… Oda yeterli gelmedi ‘eve gittiğiniz zaman mutlaka okuyun’ dedik…

[irp posts=”32145″ name=”Endüstri 4.0 İçin Z Kuşağı Ne Kadar Hazır?”]

Peki biz bu kadar emek verirken o çocuğun öğrenme stillerini biliyor muyduk?

-Reklam-
Ad imageAd image

Çocuklar çeşitli şekillerde öğreniyor, kavrıyor ve uyguluyorlar. Hepsi dinleyerek öğrenecek diye bir şey söz konusu değil. Kimi şemalar çizerek öğrenir, kimi grup arkadaşlarından beslenir, kimi de dinlerken değişik ses tonlarıyla adapte olur. Çocuklarımızı, geleceğimizin miniklerini tanıyarak eğitim verirsek eğer çok güzel başarılara imza atabiliriz. Ama onları tanımadan, tek düze yöntemlerle öğretmeye çalışırken potansiyeli olan çocukları ‘’işe yaramaz ,bundan bir cacık olmaz’’ diyerek çirkin tabirlerle ayıklamış oluruz. Sizlere şimdi kişilerin öğrenme stilleri çeşitlerinden biraz bahsedeceğim.

Sözel/Dilsel Zeka:

Düz anlatım şekli öğrenmesi için yeterlidir. Okuyarak ve dinleyerek rahatlıkla öğrenir. Bu öğrenciler yabancı dil öğrenmeye karşı yeteneklidir.

Ve gelecekteki meslekleri; şair,yazar,politikacı,spiker,gazeteci,pazarlamacı vb…

[irp]

Matematiksel/Mantıksal Zeka

Tablolar,grafikler,şemalar tam olarak onların konuyu anlaması için biçilmiş kaftandır. Ve bu zekada olan çocuklar genel olarak sorun çözme becerisine yüksek oranda sahiptir. Ve gelecekteki meslekleri; matematikçi,muhasebeci,borsacı,dedektif,hakim,doktor,mühendis vb.

Görsel/Uzamsal Zeka

Bu çocuklar genelde bütün olarak görür ve algılarlar. Şekillerden yararlanarak konuyu kavrarlar. Ve gelecekteki meslekleri;Ressam,mimar,tasarımcı,denizci,pilot vb.

Müziksel/Ritmik Zeka

Çok hassas kulakları vardır ve en ince ayrıntıyı dahi duyarlar. Ders dinlerken ara sıra yükselen, alçalan ses tonu onların kopmadan dinlemesini sağlar. Fakat tek düze bir sesle dinliyorlarsa öğrenme gerçekleşmez. Ve gelecekteki meslekleri;müzisyen,besteci,ses sanatçısı vb.

Bedensel/Kinestetik Zeka

Sürekli hareket halinde olmak isterler. Mutlaka hareket etmelerine izin verilmelidir. El becerileri oldukça gelişmiştir. Duygularını aktarmak için vücudunu kullanmalarını önermelisiniz. Ve gelecekteki meslekleri;sporcu,cerrah,heykeltıraş,el sanatçısı,dansçı,oyuncu vb.

Kişiler Arası Sosyal Zeka

Grupları etkiler ve gruplardan öğrenirler. Tek başına çalışmak yerine gruptan beslenerek ders çalışmalıdırlar. Sunum yapmalarına fırsat verilmelidir. Empati kurma özellikleri oldukça gelişmiştir. Liderlik vasıfları vardır. Ve gelecekteki meslekleri;öğretmen,politik lider, sosyolog, psikolog,halkla ilişkiler uzmanı vb.

Kişiler Arası İçsel Zeka

Genelde iyi birer dinleyici olmalarına rağmen sır vermezler.Kendi iç dünyalarında çok kararlıdırlar ve kendilerinin farkındadırlar. Eğer öğrenme durumunu ölçmek istiyorsanız kompozisyon yazdırmalısınız. Kendilerini yazarken çok iyi ifade ederler. Genelde günlük tutarlar. Ve gelecekteki meslekleri;Filozof, dini lider vb.

Doğasal Zeka

Genelde tertipli ve düzenlidirler. Kendilerini uyarmadan program yapabilirler. Gözlem yapma becerileri çok yüksektir o yüzden gözlemleyerek öğrenmelerine fırsat verilmelidir. Ve gelecekteki meslekleri;zoolog,antropolog,botanik uzmanı,biyolog,arkeolog,veteriner,peyzaj mimari,izci,çiftçi

Geriye sadece çocuklarınıza kişilik analiz testi yaptırmanız kalıyor. Çıkacak olan sonuçlara göre çocuğunuzun nasıl öğrendiğini bilerek o şekilde eğitim almasını sağlayabilirsiniz.

Gönül ister ki devlet okulları bu sisteme göre çocuklarımızı eğitsin ve öğretsin. Ama maalesef bu sistem bazı özel okullarla sınırlı kalmış durumda. Tüm çocuklarımızın dilinden konuşmak ve öğretmek dileğiyle…

[irp]

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap