-Reklam-

Etki Odaklı Sosyal Girişimcilik

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Konuk yazarımız, Mertcan Kaleli – Co-Founder Agenzy – GenZ Focused Solutions / Founder Yapamazsın Podcast

Sosyal girişimcilik, sosyal sorunlara yenilikçi çözümler üreterek olumlu sosyal etki yaratmayı amaçlayan bir ticari girişim türüdür. Etki odaklı sosyal girişimcilik, yoksulluk, eğitim veya çevre gibi belirli sosyal konularda ölçülebilir ve önemli pozitif etkiler yaratmaya odaklanır. Bu alanda girişimleri olan girişimciler, karmaşık sosyal zorlukları ele alabilecek sürdürülebilir ve ölçeklenebilir modeller geliştirmek için iş zekalarını ve yaratıcılıklarını kullanırlar.

Etki odaklı sosyal girişimciliğin başarılı örneklerden birisi, Muhammed Yunus tarafından Bangladeş’te kurulan Grameen Bank’tır. Grameen Bank, geleneksel bankacılık hizmetlerine erişimi olmayan yoksul bireylere, özellikle kadınlara mikro krediler olarak bilinen küçük krediler sağlıyor. Bu model aracılığıyla Grameen Bank, milyonlarca insanı yoksulluktan kurtarmak ve kendi kendine yetme gücünü vermeyi hedefliyor.

Diğer bir örnek ise Blake Mycoskie tarafından kurulan TOMS Shoes’dır. TOMS Shoes, satın alınan her bir ayakkabı için ihtiyaç sahibi bir çocuğa ayakkabı bağışlayarak “bir tane al, bir tane bağışla” iş modelini izler. Bu model, gelişmekte olan ülkelerdeki çocuklara temel ayakkabı erişimini sağlamak dışında, küresel dezavantajlar konusundaki farkındalığı ve desteği de arttırmayı hedefliyor.

-Reklam-
Ad imageAd image

Etki odaklı sosyal girişimcilik birçok şekilde olabilir ve çok çeşitli sosyal konuları ele alabilir. Bazı girişimciler eğitime, sağlık hizmetlerine veya temiz suya erişim sağlamaya odaklanırken, diğerleri cinsiyet eşitliği, engelli hakları veya çevre koruma gibi konular üzerinde çalışıyor olabilir. Bu tarz sosyal problemleri çözmek için kurulan sosyal girişimler genellikle, çeşitli kaynaklara ve finansmana ulaşmakta zorluk çekiyorlar. Sosyal misyonlarının yanı sıra finansal olarak sürdürülebilir olmak da zorundalar, bu durum da işlerini ekstra zorlaştırıyor. Zaten girişimciliğin kolay bir yanı olduğunu söylemek imkansız gibi bir şey. Girişimci zorlanmak zorundadır, konfor alanından çıkmadan başarı elde edilmesi mümkün değildir. Bir yandan finansal kaygıları çözerken diğer yandan çeşitli sosyal problemleri pozitif etkiler ile çözüme kavuşturmak idealist girişimciler için mükemmel bir yöntem haline geldi.

Bütün bu zorluklara rağmen etki odaklı sosyal girişimcilik, kalıcı değişim yaratma ve milyonlarca insanın hayatını iyileştirme potansiyeline sahiptir. Etki odaklı sosyal girişimciler, yaptıkları işin gücünü sosyal etki ile birleştirerek, daha adil ve sürdürülebilir bir dünyaya doğru emin adımlarla ilerliyorlar. Kendilerini düşünmenin yanı sıra, dünyadaki diğer insanlar için de çalışıyorlar. Üzerinde yaşadıkları bu gezegen için sorumlu olduklarını hissediyor ve eyleme geçme cesaretini gösterebiliyorlar. Dünyamız değişiyor, web 2.0’a geçişimiz ile ortaya çıkan bugünün devasa büyüklükteki şirketleri web 3.0 ile beraber yerlerini yeni nesil etki odaklı sosyal girişimlere bırakmaya başlayacak. Burada soru şu olmalı, siz bu geçiş sürecinde kendinize nasıl alanlar bulacaksınız? Yeni dünyada nasıl yer almak istiyorsunuz? İşe bu soruları net olarak cevaplamakla başlayabilirsiniz.

Konuk Yazarımıza sorduk;

Bize film, dizi, kitap, bir de dinlemekten keyif aldığınız şarkı önerir misiniz?

Film: Moneyball
Dizi:
Kitap: 1984
Müzik: TThe Itch, NEFFEX

Yazar Konuk Yazar
Takip et
Her hafta yeni bir yazar hayaleturk.com'da