-Reklam-

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğunuz Olabileceğini Gösteren 9 Belirti

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 5 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Psikolojik bir hastalık ile mücadele ederken yaşadığımız belirtilerin ne olduğunu ve neden bunları yaşadığımızı anlamak oldukça zordur. Depresyon ve anksiyete gibi duygu durum bozukluklarının belirtilerini tanımak genellikle kolayken, Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğugibi psikolojik rahatsızlıklarda yaşadığınız belirtilerin bu bozukluktan kaynaklandığını ayırt etmek oldukça zor ve sinir bozucu bir süreç olabilir.

Bu durumun en büyük nedenlerinden biri sınırda kişilik bozukluğu teşhisinin resmi olarak ilk defa 1980’li yıllarda tanınmasıdır. Anksiyete, depresyon ya da bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklara oranla çok daha kısa bir geçmişe sahip olduğu için bu alanda yapılan araştırma çalışmaları da oldukça yeni sayılır.
Borderline kişilik bozukluğunda görülen belirtiler farklı psikolojik hastalıkların belirtilerine oldukça benzediği için kişilerin yaşadıkları bu belirtileri ayırt etmeleri özellikle zor olabilir.
Kişinin duygu durumunda, davranışlarında, benlik algısı ve işlevselliğinde süregelen tutarsızlıklarla kendisini gösteren borderline (sınırda) kişilik bozukluğunda görülen duygu durum değişiklikleri bipolar bozukluklarda görülen mod değişimlerinden daha sık ve hızlı olmalarıyla, benlik algısı ve işlevsellikte yaşanan tutarsızlıklar da depresyon ve anksiyetede görülen benzer belirtilerden daha uzun süreli ve şiddetli olmalarıyla ayrılır.
Eğer bu belirtiler size de tanıdık geliyorsa borderline kişilik bozukluğunu daha yakından tanımak için aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz.
1- İnsanları ‘Tamamen İyi’ ya da ‘Tamamen Kötü’ Olarak mı Görüyorsunuz?
Eğer sınırda kişilik bozukluğunuz varsa arkadaşlarınız, aileniz hatta eşiniz ile olan ilişkilerinizde bile orta yolu bulmakta ne kadar zorlandığınızı fark etmiş olmalısınız. Borderline kişilik bozukluğuna sahip bireylerin her şeyi “ya siyah ya beyaz” olarak görmeleri kişilerarası ilişkilerinde de dengesizliklere yol açabilir.
Bunun sonucu olarak da aynı gün içinde arkadaşlarınızı sevmekle onlardan nefret etmek arasında gidip gelebilirsiniz.
2- Duyguları Okumakta Sorun mu Yaşıyorsunuz?
Sınırda kişilik bozukluğundan muzdarip kişiler için duyguları anlamak ve yorumlamak çok da kolay olmayabilir. Bu nedenle çevrenizdeki kişilerden “fazla bağımlı” ya da “tamamen ilgisiz” olduğunuza dair geri dönüşler alıyor olabilirsiniz.
3- Dürtülerinizin Sizi Yönetmesine İzin mi Veriyorsunuz?
Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerin en belirgin özelliklerinden biri de aşırı derecede dürtüsel davranışlar sergilemeleridir. Kendinizi sonuçlarının farkında olmadan dikkatsizce araç kullanırken, bütçenizin çok üzerinde harcamalar yaparken, ilaçlarınızı kötüye kullanırken ya da güvenli olmayan cinsel birliktelikler yaşarken yakalıyorsanız vakit kaybetmeden bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşmenizin zamanı gelmiş demektir.
4- Benlik Algınızın Eksik Olduğunu mu Hissediyorsunuz?
Sınırda kişilik bozukluğunun temel göstergelerinden biri de benlik algısının eksik oluşudur. Bunun sonucu olarak da kendinizi içten içe “boş” hissedebilir, sürekli çevrenizdeki kişilerin onayına ihtiyaç duyabilirsiniz. Ya da uzun süreli olması gereken kariyer ve hayat planlarınızı göz açıp kapayana kadar değiştiriyor olabilirsiniz.
Bu durum kendinizi yalnız hissetmenize neden olduğu gibi birçok farklı problemi de beraberinde getirebilir.
5- Kişisel Güvenliğinizi Çok da Önemsemiyor musunuz?
Sınırda kişilik bozukluğuna sahip kişiler dürtüsel oldukları kadar kendi güvenliklerini riske atacak davranışlar da sergileyebilirler. Eğer daha önce intihara teşebbüs ettiyseniz ya da bu tür düşüncelere sahipseniz bir an bile beklemeden size en yakın sağlık kuruluşuna ya da doktorunuza baş vurmanız gerekiyor demektir.
6- Ruh Haliniz Sürekli Değişiyor mu?
Ruh hali değişiklikleri genelde bipolar bozuklukla ilişkilendirilir ancak bipolar bozukluklarda yaşanan iniş çıkışlar haftalar hatta aylar boyunca devam eder.
 
Borderline kişilik bozukluğunda ise yaşanan bu şiddetli ruh hali değişiklikleri birkaç gün hatta birkaç saat içinde bile görülebilir.
7- Öfkenizi Kontrol Etmekte Sorun mu Yaşıyorsunuz?
Öfke kontrolü borderline kişilik bozukluğuna sahip kişiler için oldukça büyük bir problemdir. Küçük şeyler karşısında bile öfkeden deliye dönüyor ve sonrasında duygularınızı kontrol altına almakta zorlanıyor olabilirsiniz.
8- Sık Sık Gerçeklikle Temasınızı mı Yitiriyorsunuz?
Aşırı derecede stresli olduğunuz zamanlarda disosiyasyon (çözülme) olarak da adlandırılan; sanki kendinize dışarıdan bakıyormuşsunuz gibi bir his yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum sanki vücudunuzdan ayrılmışsınız ve çevrenizdeki her şeyi bedeninizin dışından izliyormuşsunuz gibi hissetmenize neden olabilir.
Kendinizi paranoid düşüncelerle çevrenizdeki insanlara çılgınca şeyler söylerken buluyor olabilirsiniz.
9- Terk Edilmekten Çok mu Korkuyorsunuz?
Ortada bunu gösteren herhangi bir işaret olmamasına rağmen çevrenizdeki kişilerin sizi terk edeceğine dair şiddetli bir korku yaşıyor olabilirsiniz. Ya da sevgilinizin mesajınıza hemen cevap vermemesi gibi ufak şeyler bile duygusal olarak darmadağın olmanıza neden olabilir. Bu tür durumlar hem siz hem de sizi seven kişiler için son derece yıpratıcı olabilir.
Kaynak:Psikoloofisi.com

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap