-Reklam-

Kahve İçmenin 7 Faydası

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Kahve içmeyi seven bir millet olarak kahve kültürüne sahip olsak da faydalarından haberdar değiliz.Hastalıklara karşı koruyucu,yağ yakıcı,depresyona karşı koruyucu v.s birçok faydası olan kahvenin diğer faydalarını da gelin hep beraber öğrenelim:

  • Hastalıklara karşı korur:

Kahvenin Tip2 diyabet, Parkinson, Alzheimer ve bunama gibi sinir sistemi ile ilgili hastalıklara, siroz gibi karaciğer hastalıklara, karaciğer ve kolorektal kanserlere karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir.

  • Enerji ve dakiklik verir:

-Reklam-
Ad imageAd image

İçerisindeki kafein maddesi kan dolaşımından beyne geçmekte, dopamin ve neropinefrinsalgısını arttırmaktadır. Bu durum bireyin bilişsel işlevlerini arttırmakta, kendisini çok daha enerjik ve dakik olmasını sağlamaktadır.

  • Yağ yakar:

Özellikle spor öncesi yaklaşık 30 dakika kadar evvel bir fincan kahve içilirse, yağ hücrelerinin yakımını hızlandırmakta, egzersiz esnasında performansın artmasını sağlamakta ve egzersiz sürelerini uzatabilmektedir. Çok verimli bir spor ile birlikte kas gelişimi için de büyük katkı sağlamaktadır.

  • Vitamin ve mineral zengini:

Enerji metabolizmasında önemli rolleri olan niasin, riboflavin ve pantetonik asit gibi B vitaminleri ile birlikte potasyum, magnezyum ve manganez gibi mineralleri de bolca barındırmaktadır.

  • Hücrelerin genç kalmasını sağlar:

İçeriğindeki zengin antioksidanlar sayesinde, kahve vücut hücrelerinin yaşlanmasını önler ve genç kalmasını sağlar.

  • Depresyona karşı birebir:

Yapılan birçok araştırma sonucuna göre kahvenin depresyonu azalttığı da belirlenmiştir.

  • Diyabete karşı etkili:

Günde en fazla 3 fincan kahve içmek, dengeli ve yeterli bir beslenme programıyla birlikte diyabet ve kanser gibi hastalıkların riskini da düşürmekte ve kişinin yaşam süresini uzatmaktadır.

 

Günde 400 mg kahveyi geçmeyin:

Yetişkin bireylerin günde 3-4 fincan kahve tüketmeleri sağlıkları açısından fayda sağlayacaktır. Buna göre maksimum kafein tüketimi günde 400 mg’den fazla olmamalı yani 3 tatlı kaşığı kahveden fazla tüketilmemelidir. Ancak kişinin fiziksel ve genetik özelliklerine, tüketim aralığına ve miktarına bağlı olarak kafeinin tolere edilme derecesi değişebilmektedir. Buna göre, bazıları için 3-4 fincan kahve faydalı olurken, bazıları için bu 3-4 fincan kahve uykusuzluk sorunu, stres ve mide bulantısı gibi problemler meydana getirebilmektedir.

Çocuklarda ve yaşlı kişilerde kafeinin tolere edilme derecesi düşük olduğu için, kafein miktarı 2 fincan yani maksimum 2 tatlı kaşığı ile kısıtlı tutulmalıdır. Kahve içen anne adaylarında rahimdeki bebeğe geçebileceği için maksimum 2 fincan tüketilmelidir. Aşırı tüketilmesi düşük, ölü doğum ve prematüre bebek doğumuna neden olabilir. Bundan dolayı çocukların, yaşlıların ve hamilelerin günlük kafein alımlarının 200 mg’dan fazla olmamasına dikkat edilmelidir.

Kahve yemeklerden 1 saat sonra tok karnına tüketilmeli:

Kahvenin kahvaltılardan ve yemeklerden yaklaşık 1 saat kadar sonra içilmesinde fayda vardır. Çünkü kahvaltı öncesi aç karnına içilen bir fincan kahve, stres hormonlarını aktif hale getirmekte, günlük ruh halini bozabilmektedir. Bunun yanı sıra yemeklerde içilen kahve de alınan besinlerdeki vitamin ve minerallerin emilimini bozabilir.

İlaçlarla birlikte içmeyin:

Reflü, ülser ve mide yanması gibi hastalıklarda alınan ilaçların etkisini azaltabilir. Ayrıca mide asidini de yükseltebilir ve antibiyotik ilaçların sindirimini de azaltabilir. Bundan dolayı ilaç alımlarınızla birlikte kahve tüketmemeye dikkat etmelisiniz.

Yazı Önerilerimize Bakmayı Unutmayın

 

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap