İkili ilişkilerde güven önemlidir.Peki ya güvenimiz sarsılıp yalanını yakaladığımız bir kişinin tekrar yalan söyleyip söylemediğini anlamak kolay mıdır?

Aşağıda yalan söyleyen insanların genelde yaptığı davranış kalıpları sorunuza çözüm olabilir.

-Reklam-
Ad imageAd image

Detaylara Dikkat

Karşınızdaki kişi özellikle hesap verme durumunda ise ve basit bir konu hakkına bile fazlaca detaya girmişse şüphelenmeye başlayabilirsiniz. Zira konuyu detaylara boğarak yalanın üzerini örtmek istiyor olabilir.

Umulmadık Bir Soru

Yalan söyleyen kişi muhtemelen sizden gelebilecek sorulara uygun bir şekilde cevaplarını hazırlamıştır. Ancak hiç beklemediği anda, hiç beklemediği yerden alakasız bir soru sormak yalan söyleyen kişi afallatabilir.

Duygu Durumuna Dikkat

Karşınızdaki kişi normalde sakin birisi iken heyecanlı heyecanlı bir şeyler anlatıyorsa, ya da hareketli bir kişi bir anda sükunete kavuşmuş ve ağzında bir şeyler geveliyorsa dikkat edin.

Ses Tonu ve Mimikler

Yalan söyleyen kişi eğer bu işte uzman değilse ve kendisini de bu yalana inandırmamışsa ses tonu ve mimikleri ile anlattıkları arasında bir çelişki ortaya çıkacaktır. İzlediğiniz bir filmde ses ve görüntünün kayması, altyazının olanlarla hiçbir alakasının olmaması gibi düşünebilirsiniz.

Göz Teması Önemli

Yalan söyleyen kişiler genellikle uzun süreli göz teması kurmaktan kaçınırlar ve gelen her soruda istemsizce avuçlarını sıkar ve saklarlar. Tabi bu durum genelde henüz yalan söylemeyi beceremeyen naif insanların yaptıkları basit hatalar. Bu yüzden onları çok üzmemenizde fayda var; zira yürekleri temiz insanlar.

Duruş Pozisyonu

Yalan söyleyenler genellikle başları öne doğru eğik pozisyonda konuşurlar. Sürekli bu halde ve gözler uzaklardaysa dikkatli olun.

Sert ve Beklenmedik Tepkiler

Sorulara sert bir şekilde cevap vermek, hiç olmadık bir durumda gülmeye çalışıp espriler yapmak. Genelde sorulan sorularla köşeye sıkışmış ve artık bir cevap veremeyecek olanların yaptıkları davranışlardır. Konuyu burada kapatırsanız başka bir zamanda çok daha mantıklı bir açıklama ile onlar sizin kapınızı çalacaktır.

Başı Kaşımak ve Yakayı Gevşetmek

Yalan söyleyen kişiler eğer çok rahat değillerse konuşurken başlarına ve burunlarına normalden daha çok dokunabilir ve biraz nefes almak için yakalarını gevşetmeye çalışabilirler.

Gözün Hareketleri

Yalan söyleyen kişi solak değilse muhtemelen gözleri yalan söylediği esnada sola doğru kayacaktır. Ancak bu kesin bir belirti değil; zira o arada kişi kafasında başa bir durumu da kurguluyor olabilir.

Bunları tek tek ele alarak bir kişinin yalan söylediğine dair çıkarım yapmanız mümkün değil. Ancak birkaç tanesi bir araya gelmişse şüphelenmeye başlayabilirsiniz.(Alıntı)