-Reklam-

Günlük hayatta teknoloji iletişimimizi nasıl etkiliyor?

Furkan
Furkan
Okuma Süresi: 3 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Teknolojide nereden nereye geldik, yerine göre iyi ettik ama yerine göre de çok şey kaybettik.

Teknolojiyi doğru kullanmayı öğrenmezsek eğer başımıza çok dert açacak gibi duruyor. Bizler atalarımızın devrinden bu yana uzun uzun nasihat vermeyi de dinlemeyi de sevmedik. Bilimsel olarak dördüncü dakikan sonra beyin nasihat dinlemeyi bitirirmiş zaten algılamazmış. Yapımız gereği bizlerde bu uzun sıkıcı anlatımlardan kendimizi kurtarmıştık. Nasıl mı? Çokta yerinde söylenmiş, birkaç kelimeden ibaret olmasına rağmen çok şey anlatarak derin mesajlar veren atasözü ve deyimlerimizle… Yada teknoloji ilerleyip iletişim araçları evlerimize ceplerimize girmeden öncesine göz atalım.

Komşunuz balkondaki ipe beyaz çarşaf asarsa ‘bugün sana geleceğim’ demekti. Yada telefonu çaldırıp kapatıyorsak ‘kontör yok beni ara’…

Attığımız kısa smslerde birkaç noktalama işareti ile dert anlatabilirdik. Yapabileceğimiz en değişik emoji :O şaşırmak olurdu bakardık sms ile olmuyor bizde ya sesini duyardık ya yanına giderdik. Kaseti günümüze sarıyorum. Artık mesaj karakter kısıtlaması yok sayfalarca yazabilirsiniz. Bedava hissi ile yazdıkça yazasınız gelir. Zamanında mesaj uzun oldu kontör gidecek diye attığınız sesli harflerin acısını çıkarırcasına emojiler koyarak yazarız. Peki ne oluyor? Iletişim gücümüz, ilişkilerimiz, dostluklarımız muhteşem ve samimi mi ? Bence zaman ilerledikçe kendimizi ifade edemiyor ve kopuyoruz. Ses tonumuzdaki o tınılar, nüanslar yok uzun mesajlarda. Tebessümle yazdığımız sözler kinayeli algılanabiliyor.

Bol bol emojimiz var eyvallah. Ama bize öğretilen kalıplar yok orada. Kısaca anlatamıyoruz uzattıkça anlaşılamıyoruz.

-Reklam-
Ad imageAd image

[irp posts=”30073″ name=”Daldığımız Pembe Rüyadan Uyanma Vakti!”]

Kendimden örnek vereyim mesela kafasında huni olan bir emoji kullanmak istiyorum ama yok. Bizler tatlı sert kızdığımız kişilere eşek tabirini kullanırız değil mi? Peki nasıl olmaz hayvanların arasında eşek. Köpüklü bir Türk kahvesi fincanı, yada koşu Türk hanımlarının yapmış olduğu mevcut sporlardan koşu bandı nasıl olmaz? Çok mutlu olduğumuz zaman dans eden kadınları kullanıyoruz ama o dansı yapmıyoruz kendimizi kandırmayalım  nerde bizim kutlama sevincimizi anlatan emojiler?

Uzun lafın kısası  bizler zeki ve kısa yoldan hedefe ulaşan bir topluma mensubuz. Buradan ilgili mercilere sesleniyorum. Bizlerin meşhur sözlerini simgeleyen emojiler tasarlayınız.

Yoksa kendimizi ifade edeceğiz derken göbeğimiz çatlayacak. Işte bir eksik daha göbeği çatlayan emoji  Acaba çok daha kolayını mı yapsak. Mesela sadece iş kalıpları kullansak ‘çayı koy geliyorum‘ , ‘bi kek at geliyorum‘, ‘ biraz sakinleş gelince konuşalım’, ‘akşama ne pişireyim‘… Bakın mesajlar ne kadar kısa ve net ama anlam yüklü. Diyor ki “seni çok özledim sohbete ihtiyacım var bir eksiğin var mı gelip göreyim bi çayını içeyim gülelim ağlayalım “ .

Fotoğraflarda hep mutlusun ama acaba öyle misin?

Gerçeğe dönsek sıcacık dostluklarımız olsa daha ne isterim.

Sesler evrende kaybolmazmış. Bizde enerjimizi ve duygularımızı telefona hapsetmek yerine evrene yaysak fena mı olur?

Yazı önerilerimize göz atmayı unutmayın!

[irp posts=”30277″ name=”40 Yaşından Sonra Başarıyı Yakalamış 21 Kişi”]

[irp posts=”29944″ name=”Zaman Kazandıracak 10 Önemli İpucu”]

Yazar Furkan
Takip et
💻 hayaleturk.com'un 👻 joker oyuncusu
Yorum yap