-Reklam-

Kaizen Tekniği İle Başarıya Adım At

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Okuma Süresi: 7 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Konuk yazarımız, Umutcan Bozkurt – Dijital İçerik Üreticisi

Bin kilometrelik bir yolculuk, ilk adımla başlar. Lao Tzu
Merhaba sevgili okur, bu yazımda Robert Maurer’in okumuş olduğum “Kaizen Yolu” kitabında edindiğim bilgileri seninle paylaşmak istiyorum. Temel olarak kaizen tekniğinin ne olduğundan ve 6 adımda kaizen tekniğini hayatımızda nasıl uygulayabileceğimizden bahsediyorum.

Kaizen, belirli bir amaca ulaşmak için küçük adımlar atarak ve iyileştirmeler yaparak değişimi gerçekleştirmektir. Küçük adımlar atılarak yapıldığı için hayata geçirilebilir bir tekniktir fakat süreklilik önemlidir. Kısa vadede sonuçlarda iyileşme, uzun vadede ise gelişme gösterir.

1) Küçük sorular sorun

-Reklam-
Ad imageAd image

Kendinize küçük sorular sorarak değişim için Kaizen programının temelini atmış olursunuz. Beyniniz soruları sever, soru sorun ama sorularınız küçük olsun, böylece amigdala’yı (savaş ya da kaçma tepkisinin meydana geldiği yer) uyandırmayın ve sizi vazgeçirecek korkunun meydana çıkma riskini azaltın. Korku yatıştığında, beyin soruları kabul eder ve kendi zaman çizelgesi içinde cevapları birden ortaya çıkartır.

Örneğin; Kitap okuma alışkanlığını nasıl kazanabilirim, daha fazla su içmem için kendime nasıl hatırlatma yapabilirim, kariyerimi daha iyi hale getirmek için hangi küçük adımı atabilirim? Diye kendinize sorabilirsiniz. Bunu sürekli tekrarladığınızda beyniniz kendi zaman çizelgesine göre cevabını verecektir.

2) Küçük düşünceler üretin

Eyleme geçmeden önce küçük düşünceler üretin. Sosyal, zihinsel ve fiziksel becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacak zihni şekillendirme yöntemini kullanın ve sadece kendinizi o işi yaparken hayal ederek başarın.
Zihni şekillendirme yöntemi psikologlar tarafından da kullanılır. Hastalarına; onlardan gözlerini kapatmalarını, derin nefes alıp vermelerini ve kendilerini bir sinema salonunda perdeye bakarken hayal etmeleri söylenir. Perdede kendilerinde geliştirmek istedikleri beceri neyse onu (sunum yapmak, futbol oynamak vb.) hayal etmelerini isterler ve bunu çok iyi ve kendilerinden emin bir şekilde yaparken görmelerini isterler.
Yapılan bir araştırmada; Pozisyon Salınım Tomografisi (PST) taramaları, bu egzersizin beynin küçük bir parçası olan görsel beyin zarının (görsel bilginin işlendiği bölge) aydınlandığını doğrulamıştır.

Örneğin; Olimpiyatlarda altın madalya kazanmış olan ciritçi Steve Backley, bir gün bir antrenman sırasında ayağı takılmış ve bileğini burkmuş. Backley, bu sakatlığını geçici bir tatil yapmak için görmek yerine, yattığı yerde zihin şekillendirme yöntemini kullanarak çalışma yapmaya karar vermişti. Kendinin farklı stadyumlarda yarışmalara katıldığını, elinde cirit, ayakkabısında kir ve tribünlerde kalabalık bir seyirci topluluğu olduğunu hayal etti ve bunu sürekli tekrarladı. Backley, bileği iyileşip tekrar ciritle çalışmaya başladığında kazanın olduğu sırada bulunduğu düzeyden devam ettiğini gördü. Ne ustalığından ne de gücünden bir şey kaybetmemişti. Ian Robertson; zihin şekillendirmesi sırasında beynin, hayal edilen etkinliği aslında gerçekleştirmediğini anlamadığını söylemiştir. Backley’in beyni, ciriti mükemmel bir şekilde fırlatmak için gerekli olan mesajların aynısını kaslarına göndermişti. Aslında beyni ve bedeni, aynı hareketi defalarca hiç hata yapmadan uygulamıştı.

Zihni şekillendirme yöntemi için uygulanabilir örnekler;

  • Yemek porsiyonlarını azaltmayı öğrenmek için,
  • Spor yapmaya karşı direncinizi kırmak için,
  • Yabancılarla konuşurken kendinizi daha rahat hissedebilmek için,
  • Kalabalığa hitap ederken daha akıcı konuşabilmek için kullanabilirsiniz.

3) Küçük eylemlerde bulunun

Küçük eylemler, çok az zaman ve para gerektirir ve hepsi de iradesi çok güçlü olmayanlarımızın bile kabul edebilecekleri şeylerdir. Küçük eylemler beyni düşünme konusunda kandırır: “Bu değişiklik o kadar küçük ki, hiç de zorlayıcı değil. Çok çalışmaya gerek yok. Başarısız ya da mutsuz olma riski de yok.” Küçük eylemler, beynin korku dolu tepkiden başka yere odaklanarak, yeni ve kalıcı alışkanlıklar geliştirmesine imkan tanır.

Örneğin; yabancı bir dil öğrenmek için her gün bir kelime öğrenmeye çalışın, su içme alışkanlığı kazanmak için yanınızda su şişeyi taşıyın, kendinize hatırlatma yapın. Aşırı harcamayı durdurmak için kasaya yönelmeden önce sepetinizden bir ürünü çıkartıp bırakın.

4) Küçük sorunları çözün

“Bir zorlukla, henüz başa çıkması kolayken ilgilenin; büyük bir görevi, küçük eylemler aracılığıyla tamamlayın.” Tao Te Ching
Küçük hatalar üzerinde yoğunlaşmak, bizi çok pahalıya mal olabilecek ve yıllar sürecek düzeltmelerden kurtarabilir.
Küçük sorunlar konusundaki bakış açınızı geliştirmek için aşağıda verilen egzersizleri deneyin;

1- Yaşamınızın bir noktasında yaptığınız büyük bir hatayı anımsayın. Şimdi o süreç boyunca, bir şeylerin sizin yaptığınız plana ya da isteklerinize uygun gitmediğini gösteren, bazı küçük işaretler olup olmadığını düşünmek için biraz zaman ayırın. Bu sorunları düzeltmek için ne gibi önlemler aldınız? Yoksa sonuca her şekilde zamanında ulaşacağınız umuduyla sorunu görmezden mi geldiniz?

2- Bugün yaptığınız küçük bir hatayı, bu hatayı işlediğiniz için kendinize kızmadan belirleyin. Bu hareket, özellikle de bunu her gün yaparsanız, küçük hatalara karşı farkındalığınızı artıracaktır.

3- Şimdi kendinize, 2 egzersizde tanımladığınız bu küçük hatanın, daha büyük bir sorundan mı kaynaklandığını yoksa kendi başına hız kazanarak büyüme eğilimine sahip bir sorun mu olduğunu sorun.

Örneğin; yapmanız gereken bir işi yapmayı unuttuğunuzu ve bunun sebebinin çok fazla iş biriktirmeniz olup olmadığını sorun. Bu hataya dikkat ederek, tekrar etme sıklığını azaltabilirsiniz ve bu durumu düzeltmek için: “Hangi Kaizen adımını atabilirim?” diye sorabilirsiniz.

4- Kendinize; ailenizi, arkadaşlarınızı, çalışma arkadaşlarınızı ya da müşterilerinizi sinirlendirdiğiniz davranışlarınız olup olmadığını sorun. Bu konuda yeni kazandığınız farkındalık, bu hatayı tekrar etme olasılığını azaltacaktır.

5) Küçük ödüller verin

Küçük ödüller, motivasyonumuzu arttırır ve yaptığımız şeyi isteyerek ve zevkle yapmamıza neden olur.

Örneğin; bir mağazada çalışıyorsunuz ve yöneticiniz iyi performans gösteren çalışanlarını alışveriş çeki ile ödüllendiriyor. Bu sizi çalışmak için daha da motive edecektir ve diğer anlamda da yöneticinizin sizi ödüllendirerek takdir de ettiğini hissetmiş olacaksınız.

6) Küçük fırsatları değerlendirin

Hayata geniş bir açıdan bakın, karşınıza fırsatlar çıkacaktır ve bu çıkan fırsatları değerlendirin.

Örneğin; Amerikan Hava Yollarında çalışan biri, yolculardan çoğunun salatalarındaki zeytinyağını yemediğini fark etmiş. Bu gözleminin yararlı olabileceğini düşünmüş ve gözlemini üstlerine iletmiş. İçinde bir ilâ dört tür malzeme bulunan bir salatanın maliyeti, içinde beş ila sekiz tür malzeme bulunan salataya göre daha ucuzdu. Ve yenilmeyen zeytinyağının da, Amerikan Havayolları’nın verdiği salatadaki beşinci tür malzeme olduğu ortaya çıktı. Havayolları, zeytinyağından vazgeçip dört malzemeli salataya döndüğünde, yılda beş yüz bin dolar tasarruf etti.

Her şey küçücük bir adımla başlar, siz yeter ki o küçük adımı atın gerisi gelir. Kaizen tekniğini hayatınızın birçok alanında uygulayabilirsiniz. Sizin için önemli olan şeye karar vermeniz ve adım atmanız yeterli.

Kaynak: https://www.kitapyurdu.com/kitap/kaizen-yolu–kucuk-bir-adim-hayatinizi-degistirebilir/69773.html1

Konuk Yazarımıza sorduk;

Bize film, dizi, kitap, bir de dinlemekten keyif aldığınız şarkı önerir misiniz?

Film: Wag The Dog

Dizi:  Black Mirror

Kitap:  Savaşcı – Doğan Cüceloğlu

Şarkı:  Selma Hünel – Bir İhtimal Daha Var

Umutcan Bozkurt  hakkında, daha fazla bilgi almak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Yazar Konuk Yazar
Takip et
Her hafta yeni bir yazar hayaleturk.com'da
Yorum yap