-Reklam-

Foto Manipülasyon (Photo Manipulation) Nedir?

Konuk Yazar
Konuk Yazar
Okuma Süresi: 5 dk


ABONE OLGoogle News Hayaleturk

Konuk yazarımız, Merve Keskin – Dijital Sanat Sanatçısı

Gelişen ve gelişmeye devam edecek olan teknolojinin getirdiği yeni sanat formlarından biri olan foto manipülasyon, dünyaya ve bilinen gerçeklere farklı bir bakış açısı getiren bir fotoğraf sanatıdır.

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz foto manipülasyon basit anlatımla, istenen görüntüyü elde edebilme amacıyla birden fazla fotoğraf kullanılıp yeni bir görsel ortaya çıkarılmasıdır. Ortaya çıkarılan görsel, kullanılan fotoğraflardan tamamen farklı olur ve çoğu zaman gerçekliği yansıtmaz. İnsanların zihninde yeni bir algı oluşturur. Bir çok amaç için kullanılan foto manipülasyon, fotoğrafları gerçek kimliğinden uzaklaştırarak yeni bir boyut kazandırma sürecidir.

-Reklam-
Ad imageAd image

Daha çok photoshop ile karıştırılsa da, foto manipülasyon sadece fotoğraf üzerinde re-touch, ışık, renk gibi değerleri değiştirmekten ibaret değildir. Foto manipülasyon, fotoğrafı özünden ayırarak, yeni bir form yaratmak ve bu yeni formdan yeni bir algı oluşturmaktır. Oluşturulan algı, olumlu ya da olumsuz bir çok amaca yönelik olabilir.

Microsoft’un kurucusu Bill Gates’in

‘’ Fotoğrafa hükmedenler, insanların beyinlerine de hükmeder. ’’ ( Yamı, 2009:51 ) sözüyle de foto manipülasyon yapılan görselin oluşturduğu algının kitlelerdeki etkisinin farkına varabiliriz.

Geçmişi 1825 yılında ilk çekilen fotoğraftan çok da uzak olmayan 19. yüzyıllara dayanan foto manipülasyon çalışmaları, teknolojinin gelişmesi, kamera ve ekipmanların çoğalıp çeşitlenmesiyle bir çok konu ve amaç için kullanılmaya başlanmış ve günümüzdeki sanat formu halini almıştır. Teknik ve bilgisayar bilgisiyle yapılan foto manipülasyonun teknik bilgi gerektirdiği yaygın görüşünün aksine daha çok hayal gücüne ve oluşturulan kompozisyonun başarısına bağlıdır. Nitekim, ortaya çıkan görselin başarılı bir manipülasyon çalışması olması için oluşturulan kompozisyon, foto manipülasyon çalışması sürecinin ilk ve en önemli adımıdır.

Hayal gücüyle estetik kaygıyı ve sanatsal değerleri birleştirerek yaratılan kompozisyona uygun fotoğrafları seçmek yahut çekmek, sürecin bir diğer aşamasıdır. Burada önemli olan, önceden oluşturulan kompozisyona bağlı kalmaktır ve gerekli materyalleri elde etmektir.

Kullanılacak fotoğrafların dekupe edilmesi yani kullanılacak görseli arka plandan ayrılması, çalışma sürecinin temel taşlarından birisidir. Teknik bilgiye dayanan bu süreçte kullanılacak görsel parçasının arka plandan ayrılması ve oluşturulacak çalışmaya uygun ve kusursuz hale getirilmesi önemlidir. Bu süreçte, Adobe photoshop programı kullanımının iyi bilinmesi gerekmektedir. Yapılan çalışmanın başarılı olması için, seçilen fotoğraflar üzerinde dekupe alıştırmaları yapılması ve üzerine yoğunlaşılması benim naçizane bir önerimdir.

Dekupe edilen fotoğrafın, oluşturulacak tasarıma geçirilmesinde renk, kontrast, açı, ışık gibi değerler bakımından tasarıma uygun bir ortam yaratılmalıdır. Tasarıma kusursuzca eklenen fotoğrafın, tasarımla bir bütün olması zor ve meşakkatlidir. Ancak daha öncesinde yapılan alıştırmalar ve bu konu üzerindeki yetkinlik bu aşamadaki zorluğu aşmanızda yardımcı olabilir. Tasarımın sonunda oluşturulan kompozisyonun ışık, boyutlandırma, perspektif, doku gibi teknik açılardan uyumlu ve kusursuz olması tasarımın gerçekçiliğini ve başarısını etkiler.

Benim yaptığım çalışmalarda, en önem verdiğim unsur özgün olmaktır. Genellikle çalışmalarımda sürrealizm akımı ön plana çıkmaktadır. Kendi düşüncelerimin ütopyasından ilham alarak yaptığım foto manipülasyon çalışmalarında görsellerin hem ütopyama açılan küçük bir pencere olmasına hem de insanların kendi hayal dünyalarından bir parça bulmalarına önem veriyorum. Yaptığım çalışmalar, sürrealist olduğu için her görenin kendi bakış açısıyla kendi yorumunu katabilmesi benim için foto manipülasyon çalışmasını bir zevk haline getiriyor. Bu nedenle her yaptığım çalışmadan aldığım heyecanın beni daha ileri götürdüğünü ve hayal gücümü daha da genişlettiğini düşünüyorum.Son zamanlarda foto manipülasyon çalışmaları dünyada ve Türkiye’de yaygınlaşmaya ve rağbet görmeye başladı.

Konuk Yazarımıza sorduk;

Bize film, dizi, kitap, bir de dinlemekten keyif aldığınız şarkı önerir misiniz?

Film: Teldeki Adam, Esaretin Bedeli
Dizi: Fringe
Kitap: Khaled Hosseini – Uçurtma Avcısı
Şarkı: Pilot Speed- Alright

Merve Keskin hakkında daha fazla bilgi almak için hesabını takip edebilirsiniz.

 

Türkiye’deki bir çok foto manipülasyon sanatçısının ortaya çıkardığı önemli çalışmalar var. İlginin büyük olduğu bu alanda kendini kanıtlamış değerli sanatçılarımızın ve naçizane kendi çalışmalarından vereceğim bir kaç örnekle foto manipülasyon alanını daha iyi tanımanızı amaçlıyorum.

View this post on Instagram

A trip to the magical world✨

A post shared by Merve Keskin (@mervekeskinart) on

View this post on Instagram

Spring🌸

A post shared by Merve Keskin (@mervekeskinart) on

View this post on Instagram

Dream✨

A post shared by Merve Keskin (@mervekeskinart) on

View this post on Instagram

"Bir yere yaklaşıyoruz Kulağıma sesler geliyor Bir gemi demir alıyor olmalı Belki bir adam ölüyor Ne biliyorsun Belki de bir sona yaklaşıyoruz Yum gözlerini her şeyi zamana bırak Yum gözlerini nasılsa akşam olacak Korkma yaklaş karanlığa Orda ben varım Çaresizliğimize,zavallılığımıza Gel,beraber ağlayalım…" . . . . . . . . . . . . . . #fxcreatives #TheUniversalArt #ps_magic #manipulationteam #launchdsigns #edit_grams #spacex #spaceart #anadolufotograf #anadolualbum #anadolugram #igcreative_editz #igturko #ig_anatolia #artistic_unity_ #artselect #arthub #surrealart #thegraphicspr0ject#ig_fotografdiyari#enter_imagination #MillionDollarVisuals #gramslayers #ourmoodydays #ig_countryside

A post shared by Abdullah Evindar (@abdullah_evindar) on

 

Yazar Konuk Yazar
Takip et
Her hafta yeni bir yazar hayaleturk.com'da
Yorum yap